MOSKVA

Norveški Equinor i ruski Rosneft zajedno ulažu u naftno polje u Sibiru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ruski Rosneft i norveški Equinor dogovorili su pojedinosti razvoja naftnog polja u Sibiru, prvog zajedničkog ulaganja od sklapanja strateškog partnerstva 2012. godine.  

Tvrtke očekuju da će u prvoj etapi razvitka naftnog polja Severo-Komsomolskoje izvaditi oko 250 milijuna barela nafte i 23 milijarde kubičnih metara plina, objavio je Equinor, ne navodeći vrijednost ulaganja.

Rosneft ima 66,67-postotni udio u projektu SevKomNeftgaz a Equinor ostatak plus licencu.

Rosneft i Equinor, nekadašnji Statoil, dogovorili su razvoj naftnog polja Sjeverno Komsomolskoje u 2013. godini. Sljedeće su godine zapadne zemlje Rosneftu uvele sankcije zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi.

Sankcije zabranjuju zapadnim kompanijama suradnju s Rosneftom u traganju za naftom u podmorju i u obalnom pojasu u Arktiku te u vađenju nafte iz škriljaca, podsjeća Reuters.

Rosneft je 2015. objavio da polje Severo-Komsomolskoje ima "složenu geologiju povezanu s tankim slojem jako viskozne nafte", ocjenjujući resurse "teškim za vađenje".

Viskozna je nafta teška i prolazi kroz proizvodnu opremu teže od lake nafte. Također je u većini slučajeva povezana s većim emisijama štetnih plinova jer njezina proizvodnja zahtijeva više energije, tumači Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater