OSLO

Norveški državni fond zaradio 123 milijarde dolara za mirovine u 2020.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Norveški državni mirovinski fond, najveći u svijetu, zaradio je u 2020. godini 1.070 milijardi norveških kruna (122,7 milijarde dolara), uz najvišu stopu povrata na ulaganja u 25-godišnjoj povijesti.

Fond ulaže prihode od nafte u kupnju obveznica, dionica i nekretnina kako bi pribavio novac za isplatu mirovina. Trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.300 milijardi dolara. 

"Unatoč biljegu pandemije, 2020. bila je još jedna dobra godina za naš fond", objavio je Oeystein Olsen, guverner norveške središnje banke, čiji odjel upravlja fondom.

Povrat na ulaganja iznosio je lani 10,9 posto i bio je za 0,27 postotnih bodova viši od povrata na referentni indeks fonda.

"Tako visok povrat upozorava nas ujedno i da bi tržišna vrijednost fonda u predstojećem razdoblju mogla znatno varirati", upozorio je Olsen.

Na kraju prošle godine dionice su činile 72,8 posto ulaganja fonda, obveznice 24,7, a neizlistane nekretnine 2,5 posto, navodi se u priopćenju.

Zarada od 123 milijarde dolara temelji se na skoku cijena dionica američkih tehnoloških kompanija, a Apple, Amazon, Microsoft i Tesla najviše su pridonijeli i povratu, prema prezentacijskim materijalima.

"Tehnološke tvrtke imale su u prošloj godini najveći povrat, od 41,9 posto", rekao je u priopćenju izvršni direktor fonda Nicolai Tangen. 

Glavni je razlog tako visokog prinosa pandemija, koja je potaknula snažan skok potražnje za alatima za online rad, obrazovanje, trgovinu i zabavu, objasnio je Tangen.

Među zemljama, najveću je zaradu fondu donio SAD, više od 500 milijardi kruna. Na drugom je mjestu Kina s više od 100 milijardi kruna, pokazao je prezentacijski materijal. 

Na ulaganjima u Britaniji fond je bilježio gubitak od 70 milijardi kruna.

Fond je osnovan 1996. godine i ima udjele u nekih 9.200 kompanija širom svijeta. U njegovom je vlasništvu 1,5 posto svih dionica izlistanih na svjetskim burzama.

Do sada je za svaku građanku i građanina Norveške, uključujući djecu, osigurao 240 tisuća američkih dolara mirovine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum