(Hina/EPA)
Supetar na Braču ovogodišnji je domaćin 22. Noćnjaka, međunarodne manifestacije maslinara i uljara, koja će se od 19. do 22. ožujka održati u hotelskom naselju Waterman Svpetrvs Resort, najavljeno je u četvrtak iz Zadružnog saveza Dalmacije u Splitu.
Tijekom trodnevnog trajanja manifestacije bit će organizirane prezentacije i degustacije, a tradicionalno će se dodijeliti nagrade šampionima kvalitete i to u dvije kategorije - ulja u rinfuzi i pakovine. U kategoriji pakovina šampionsku titulu odnosi i najbolje ocijenjena ambalaža tj. izgled boce i dizajn etikete.
Uzorci proizvoda od masline zaprimaju se i ocjenjuju u tri kategorije: Prehrambeni proizvodi od masline; Kozmetički proizvodi od masline; Proizvodi od drva masline.
U svakoj od ovih kategorija proglašava se i nagrađuje najbolje ocijenjeni proizvod.
U Hrvatskoj je oko 18 tisuća hektara zemljišta zasađeno maslinama, od čega gotovo 30 posto otpada na Splitsko-dalmatinsku županiju. Brač sa svojih impresivnih milijun stabala maslina, od kojih se obrađuje više od 500 tisuća, naše je najveće maslinarsko područje s maslinovim uljima svjetske kvalitete, ističu iz Zadružnog saveza Dalmacije.
Oblica - najzastupljenija sorta na Braču
„Prema podacima iz Razvojne strategije Lokalne akcijske grupe Brač, maslina se uzgaja na 1.883,22 hektara poljoprivrednog zemljišta, što čini dvije trećine svih poljoprivrednih kultura na otoku. Najzastupljenija sorta je oblica. Osnovna karakteristika kojoj oblica može zahvaliti tako veliku raširenost na otoku Braču je njena otpornost na sušu, vjetrove i niske temperature pa je pogodna za uzgoj i na škrtijim, plitkim i kamenitim tlima. Danas je sedam suvremenih postrojenja za preradu maslina na otoku koja omogućuju što bržu preradu ubranog ploda u ulje kako bi se ostvarila vrhunska kvaliteta proizvoda“, kaže Tija Mlinac, direktorica Poljoprivredne zadruge Supetar.
Najavljuje da će Ministarstvo poljoprivrede uskoro zatražiti oznaku izvornosti za Bračko maslinovo ulje na razini EU.
Pretpostavlja se da su masline na Braču zasadili još stari Grci. Zanimljivo je da u 16. stoljeću nije bilo pitomih, nego samo divljih nasada, pa su vlasti donijele dekret prema kojem se svatko tko je uništio drvo masline kažnjavao izgonom s Brača na čak deset godina, a već u 18. stoljeću na otoku se proizvodilo 800 vagona ulja, više nego u ostatku Dalmacije, navodi se u priopćenju.
Brački kamen i maslinovo ulje mora se s otoka ponijeti kući
„O suživotu s maslinom danas svjedoči i šest kilometara duga pješačka staza Maslinovi puti – koja počinje i završava u mjestu Mirca u blizini Supetra. Staza je kružnog oblika, vodi kroz pitoreskne mrčanske maslinike do Prihoda, starog sustava za navodnjavanje. U Škripu je smješten prekrasan Muzej maslinovog ulja obitelji Cukrov, a Postira su domaćin Svjetskog prvenstva u branju maslina koje na ovaj otok u listopadu dovede brojne goste. Maslinovo ulje i autohtona otočka gastronomija sve su češći motivi dolaska turista na naše prekrasan otok, posebno u pred i posezoni. Uz suvenir od bračkog kamena, bračko maslinovo ulje je zaista nešto što s našeg otoka morate ponijeti svojim kućama“, istaknula je Ivo Cvitanić, direktor Turističke zajednice Supetra.