BERLIN

Njemački ministar gospodarstva skeptičan prema uvođenju sankcija Rusiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemački ministar gospodarstva sumnja da bi uvođenje sankcija zemljama poput Rusije postiglo željeni efekt, uključivši se time u raspravu treba li zbog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog obustaviti projekt plinovoda Sjeverni tok II.

U sinoćnjoj emisiji ARD-a Altmaier je osudio trovanje Navaljnog kao "kukavički pokušaj ubojstva na ruskog građanina u Rusiji" čije okolnosti moraju biti razjašnjene.

Nije isključio mogućnost uvođenja sankcija u određenom trenutku ali je dodao kako vjeruje da očuvanje otvorenih linija komunikacije katkad može biti polučiti bolje rezultate.

"Moramo pojasniti što pokušavamo postići našim sankcijama - želimo li samo biti zadovoljni kad se pogledamo u ogledalo ili želimo postići nešto pozitivno za ljudska prava?", izjavio je njemački ministar gospodarstva u sinoćnjoj emisiji ARD-a.

Moje iskustvo u politici govori da sankcije često vode do "zaoštravanja politike", dodao je Altmaier. 

"Nije mi poznat nijedan slučaj u kojem su sankcije potaknule zemlju poput Rusije, ili neku sličnu njoj, da promijeni ponašanje",  naglasio je njemački ministar.

Kancelarka Angela Merkel izložena je sve snažnijem pritisku članova svoje stranke CDU da obustavi Sjeverni tok II, kojim bi se trebale udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku.

Projekt je pred završetkom i pošiljke bi trebale krenuti početkom iduće godine.

Glasnogovornik njemačke kancelarke izjavio je u ponedjeljak da ona ne isključuje mogućnost uvođenja sankcija Rusiji. 

Čelnik poslovnog udruženja za istočnu Europu Michael Harms izjavio je, pak, danas za radio Deutschlandfunk da je, gledano iz pravne perspektive, gotovo nemoguće zaustaviti projekt.

"Pravno gledano, mislim da je to gotovo nemoguće. Izdane su sve dozvole, ugovori su čvrsti - ne samo u Njemačkoj već u još pet zemalja, plus prema europskim propisima", kazao je Harms.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini