BERLIN

Njemačka vlada ublažila procjenu pada gospodarstva u 2020.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačko gospodarstvo ove će se godine smanjiti 5,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebalo porasti za 4,4 posto, objavilo je u petak njemačko ministarstvo gospodarstva.

Time je vlada ublažila dosadašnju procjenu za 2020. godinu prema kojoj je predviđala 5,8-postotni pad a potvrdila je procjenu za iduću godinu.

Statistički ured danas je objavio da su aktivnosti u trećem tromjesečju porasle 8,2 posto u usporedbi s prethodna tri mjeseca kada su potonule 9,8 posto. Odvojeno je izvijestio o padu prometa u maloprodaji u rujnu, za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je smanjen 1,7 posto.

Podaci signaliziraju zabrinutost potrošača zbog novog vala pandemije koronavirusa, potaknuvši vladu da za ponedjeljak najavi opetovano zatvaranje aktivnosti, iako u nešto blažem opsegu nego proljetos, kako bi zaustavila širenje zaraze.

Komentirajući nove procjene, ministar gospodarstva Peter Altmaier istaknuo je neizvjesnost s kojom se najveće europsko gospodarstvo suočava s obzirom na opetovano naglo širenje koronavirusne zaraze svijetom.

"Nalazimo se na prekretnici, klatno može krenuti u oba smjera", rekao je Altmaier, a prenijela novinska agencija Dpa.

"Naše gospodarstvo a posebno teško pogođene privredne grane mogu i dalje računati na pomoć vlade", dodao je ministar, prema priopćenju ministarstva.

Unatoč ublaženoj procjeni pada, Njemačku u 2020. očekuje jedna od najvećih recesija nakon Drugog svjetskog rata, premda ne bi trebala biti tako izražena kao u vrijeme zadnje globalne financijske krize 2009., primjećuje Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater