BUDIMPEŠTA

Mađarska planira veći deficit u ovoj godini zbog koronakrize

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mađarska vlada podigla je ciljani proračunski deficit za ovu godinu na 3,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), s ranije ciljanih 2,7 posto, primorana recesijom koju je izazvala pandemija koronavirusa.

Mađarsko gospodarstvo lani je poraslo snažnih 4,9 posto i kronično mu je manjkalo radnika. Sada zbog koronakrize bilježi sve veću nezaposlenost.

Stoga je premijer Viktor Orban bio prisiljen odustati od načela koje je dugo slijedio, ciljajući na zauzdavanje deficita ispod gornje dopuštene granice u EU od tri posto BDP-a.

"Deficit će, s obzirom na fiskalne efekte kriznog upravljanja, mjera za podršku oporavku i privremene recesije u 2020., ostati na relativno niskim razinama i ove se godine očekuje u visini 3,8 posto BDP-a”,objavila je vlada.

U ažuriranom programu konvergencije, objavljenom u utorak na službenim mrežnim stranicama Europske komisije, vlada je istaknula da projekciju deficita temelji na baznom scenariju koji predviđa pad BDP-a za tri posto.

U ovoj godini očekuju skok stope nezaposlenosti na 5,6 posto, s 3,4 posto u 2019. godini. Za iduću godinu predviđaju gospodarski rast od 4,8 posto i smanjenje deficita na 2,7 posto BDP-a.

Projekcije temelje na pretpostavci da će u drugom kvartalu pandemija biti zauzdana diljem Europe, nakon čega bi se u trećem kvartalu mogao očekivati postupan oporavak gospodarske aktivnosti, napominju iz mađarske vlade.

"Prisutan je ipak i rizik... da bi oporavak mogao kasnije započeti”, upozoravaju iz vlade.

Jedan od dva rizična scenarija predviđa zaustavljanje pandemije tek u trećem kvartalu i početak oporavka gospodarstva u zadnjem tromjesečju. U tom bi slučaju gospodarstvo ove godine moglo pasti 5,6 posto.

Ako oporavak započne tek u 2021., gospodarstvo bi moglo pasti čak 7,3 posto, snažnije nego nakon financijske krize u 2008. godini, izračunali su u Budimpešti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini