BERLIN

Njemačka juri prema recesiji - Ifo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Njemačka poslovna klima snažno je pogoršana u ožujku zbog epidemije koronavirusa,  izvijestio je u četvrtak ekonomski institut Ifo, ocjenjujući da najveće europsko gospodarstvo ubrzano klizi u recesiju.

Preliminarni rezultati istraživanja u ožujku pokazuju da je indeks poslovne klime pao za 8,3 boda u odnosu na prošli mjesec, na 87,7 bodova, izvijestio je Ifo

„To je najveći pad od 1991. godine i dovodi indeks na najnižu razinu od kolovoza 2009. godine", istaknuo je predsjednik Ifoa Clemens Fuest.

Istraživanje je provedeno između 2. i 18. ožujka a preliminarni rezultati baziraju se na oko 90 posto odgovora anketiranih. Konačni podaci bit će objavljeni 25. ožujka.

"Njemačko gospodarstvo juri prema recesiji“, dodao je Fuest, ukazujući na najveći pad poslovnih očekivanja u povijesti mjerenja.

"Trenutno su prognoze o tome koliko će duboka ona biti obilježene visokim stupnjem neizvjesnosti i zato valja razmotriti različite scenarije", ističe čelnik Ifoa.

Prema povoljnom scenariju, koji predviđa blaži pad industrijske proizvodnje, BDP bi ove godine trebao pasti 1,5 posto. Lošiji se pak bazira na značajnijem smanjenju proizvodnje i predviđa mogući pad BDP-a i za šest posto, navodi Fuest.

"Nitko ne zna točno kako će otkazane narudžbe i zatvaranje pogona utjecati na gospodarstvo. Posljedice će uvelike ovisiti o sljedećim mjerama suzbijanja epidemije i odlukama drugih zemalja", ističe.

U prosincu prošle godine ifo je za ovu godinu prognozirao 1,1 postotni rast.

Zasebno je institut DIW danas priopćio da će epidemija koronavirusa silno utjecati na njemačko gospodarstvo najmanje sljedeća dva tromjesečja.

Prema njihovim procjenama koje polaze od pretpostavke o naglom padu aktivnosti i podjednako snažnom oporavku krajem godine, BDP bi se ove godine trebao smanjiti 0,1 posto.

Recesija bi ipak mogla biti i puno dublja ukoliko nesigurnost među kompanijama i potrošačima zbog koronavirusa potraje, priopćio je DIW.

„Nitko ne zna točno kako će otkazi i zatvaranja utjecati na gospodarstvo. Učinak uvelike ovisi o daljnjim mjerama za suzbijanje epidemije i odlukama donesenim u drugim zemljama“, zaključio je Fuest.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater