ZAGREB

Nije najsretniji trenutak za "porez na šećer" - HGK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska gospodarska komora (HGK) smatra da trenutak u kojemu gospodarstvo trpi štete zbog koronaviorusa nije najpogodini za uvođenje "poreza na šećer".

„Budući da bi zbog situacije s koronavirusom mogao dodatno porasti pritisak na kapacitete domaće prehrambeno-prerađivačke industrije, smatramo da ovo nije najsretniji trenutak za nova opterećenja", prenosi se u Komorinu priopćenju ocjena potpredsjednika HGK za poljoprivredu i turizam Dragana Kovačevića.

On smatra da treba razmisliti o odgodi i izraditi detaljniju procjenu učinaka te mjere na konkurentnost domaće prehrambeno-prerađivačke industrije

Parcijalnim oporezivanjem samo jednog segmenta prehrambeno-prerađivačke industrije ne mogu se riješiti javnozdravstveni problemi, kaže Kovačević.

Vlada je, naime, u četvrtak donijela tri uredbe - o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, koje će stupiti na snagu 1. travnja. 

Sada se na bezalkoholna pića posebni porez plaća samo u fiksnom iznosu - 40 kuna po hektolitru, a po novome će ovisiti i o volumenu i sadržaju šećera. 

I po novome ostaje fiksni dio, ali se smanjuje na 20 kuna po hektolitru, dok drugi dio ovisi o sadržaju šećera, taurina i metil-ksantina.

Sadrže li bezalkoholna pića taurin tada posebni porez iznosi 200 kuna po hektolitru, ako sadrže metil-ksantine, a ne sadrže taurin, tada iznosi 80 kuna po hektolitru. 

Ako bezalkoholna pića nemaju ni taurin ni metil-ksantine, a sadrže šećer, uvedene su četiri skupine ovisno o količini šećera u sto mililitara bezalkoholnog pića -  ako sadrže do dva grama šećera tada je posebni porez nula kuna, a ako sadrži od dva do pet grama šećera iznosi 10 kuna po hektolitru. Za ove dvije skupine je,  u odnosu na sadašnji sustav, posebni porez niži nego dosad, rekao je ministar financija Zdravko Marić. 

U trećoj su skupini bezalkoholna pića s pet do osam grama šećera i za njih posebni porez iznosi 30  kuna po hektolitru, a za sva ona s više od osam grama iznosi 60 kuna. 

Na temelju tih promjena državni bi proračun do kraja godine trebao uprihodovati dodatnih 64 milijuna kuna. 

Ministar Marić u četvrtak je izjavio da su danas donesene Vladine najavljene još prošle godine i nemaju veze s epidemijom koronavirusa. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini