BEČ

Nestle povećao prodaju u pandemiji

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarska multinacionalna prehrambena tvrtka Nestle izvijestila je u srijedu o većem obujmu prodaje u prvih devet mjeseci 2020. jer su potrošači u pandemiji uglavnom bili kod kuće, kupujući više kave, hrane za kućne ljubimce i dodataka prehrani.

Obujam prodaje porastao je 3,3 posto, pokazuje Nestleovo izvješće.

Prihodi su pali 9,4 posto, na 61,9 milijardu švicarskih franaka (68,2 milijarde dolara), što u kompaniji objašnjavaju nepovoljnim utjcajem valutnih tečajeva i prodajom odjela za zdravlje kože i američkog ogranika za proizvodnju sladoleda.

Kada se isključi utjecaj valutnih tečajeva i prodaja imovine, porasli su 3,5 posto.

Ulagači smatraju švicarski franak sigurnim ulaganjem u kriznim vremenima pa su ga pojačano kupovali u pandemiji Covida 19, što je rezultiralo njegovim jačanjem u odnosu na većinu drugih valuta.

Zbog jakog franka Nestleovi su prihodi skuplji u inozemstvu a jaka domaća valuta ujedno smanjuje vrijednost prihoda koje kompanija ostvaruje u inozemstvu.

U Nestleu napominju da su u pandemiji prodavali više kave, hrane za kućne ljubimce i dodataka prehrani, a porasla je i potražnja za gotovim jelima i dodacima prehrani.

Pala je pak prodaja flaširane vode i slaktiša je pala budući da su ljudi manje izlazili i kupovali manje poklona.

Nestle u devetomjesečnim izvješćima ne objavljuje podatke o dobiti.

Blago su poboljšali prognoze za cijelu 2020. godinu i sada očekuju da će im prihodi prilagođeni za promjene valutnih tečajeva i prodaju imovine porasti oko tri posto. Do sada su očekivali da će biti veći dva do tri posto. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater