BRUXELLES

Nestašica stambenog prostora važnija od slobode pružanja usluga - sudski savjetnik

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Europski gradovi mogu ograničiti kratkoročni najam stanova i kuća kako bi ublažili problem nestašice dugoročnog stambenog prostora, ocijenio je savjetnik Suda pravde Europske unije. 

Iznajmljivanje nekretnina putem digitalnih platformi poput Airbnb-ja doživjelo je proteklih deset godina pravi bum, dovodeći u tešku poziciju gradske vlasti u mnogim atraktivnim odredištima zbog zaoštravanja problema nestašice stambenog prostora.

Neki od tih gradova pripisuju eskalaciju problema upravo Airbnb-ju, a pitanjem se pozabavio i Sud pravde EU-a (CJEU).

Dvojica vlasnika stanova u Parizu tužila su lokalnom sudu gradske vlasti zbog novčane kazne koja im je određena zbog iznajmljivanja nekretnina preko Airbnb-ja bez dozvole.

Francuski sud zatražio je smjernice od Suda pravde EU-a čiji je savjetnik Michal Bobek danas ocijenio da javni interes ima prioritet u odnosu na europsku direktivu o slobodi pružanja usluga u Europskoj uniji.

"Manjak dugoročnog stambenog prostora ima prioritet javnog interesa i može opravdati nacionalne mjere, poput obaveze pribavljanja dozvole za opetovano kratkoročno iznajmljivanje stambenog prostora klijentima u tranzitu", rekao je Bobek.

Iz Airbnb-ja su poručili da su primili na znanje mišljenje sudskog savjetnika koje nije obvezujuće ali ga sud u većini slučajeva usvaja.

"Airbnb nije stranka u ovom predmetu, koji se odnosi samo na najam druge stambene nekretnine u Parizu", stoji u priopćenju američke kompanije.

"Velika većina domaćina u Parizu dijeli svoje primarne domove a CJEU je već odredio kako treba regulirati Airbnb-jevo poslovanje u Europi", dodaje se u priopćenju.

Europski sud objavit će presudu u narednim mjesecima.

Pariz je s blizu 60.000 nekretnina ponuđenih za najam prvi na Airbnb-jevoj ljestvici svjetskih gradova. Grad dopušta vlasnicima najam putem web stranica do 120 dana godišnje, podsjeća Reuters.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of