LONDON

Nesklonost riziku i obnova proizvodnje u SAD-u spustili cijene nafte prema 74 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene na tržištu nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržitima prema 74 dolara zbog nesklonosti ulagača riziku koja je poduprla dolar i obnove većine proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.

Na londonskom se tržištu barelom trgovalo po 92 centa nižoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 74,42 dolara. Na američkome mu je cijena pala 1,06 dolara, na 70,91 dolara.

Trgovci ovih dana pozorno prate probleme prezaduženog kineskog diva za razvoj nekretnina Evergrandea. Bojazni da bi mogao objaviti stečaj prigušile su sklonost ulagača riziku i poduprle dolar.

"Burze na Dalekom istoku i jaki dolar utječu na tržišta nafte. Unatoč tome, ako stvari gadno ne pođu po zlu, trebalo bi prevladati pozitivno raspoloženje", procjenjuje Tamas Varga iz PVM-a.

Jači dolar poskupljuje naftu za kupce koji raspolažu drugim valutama pa smanjuje potražnju i općenito odražava izraženu nesklonost riziku, što dodatno pritišće cijene nafte.

Uteg cijenama bila je na početku tjedna i obnova proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana. Tako je prošlog petka blokirano bilo još samo 23 posto američke proizvodnje, odnosno 422.078 barela dnevno.

"Američka proizvodnja u Meksičkom zaljevu, koja je bila zatvorena zbog uragana, postupno se vraća na tržište”, zaključio je Carsten Fritsch iz Commerzbanka.

Nafta tržišta zakočio je i rast broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u, prvi pokazatelj buduće proizvodnje, na najvišu razinu od travnja 2020. godine.

OPEC je danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u petak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 74,14 dolara, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom