LONDON

Neravnopravnost u pristupu cjepivu odražava se i u oporavku gospodarstva - MMF

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Svjetsko gospodarstvo neravnomjerno se oporavlja od pandemije zbog neravnopravnosti u pristupu cjepivima, upozorila je glavna ekonomistica MMF-a, upozorivši da delta soj ugrožava zemlje kojima nedostaju osnovne medicinske potrepštine.

Pandemija je počela prije više od godinu dana a mnoge zemlje još se uvijek teško nose s koronavirusom, posebno iznimno zaraznim delta sojem koji postupno potiskuje sve ostale.

Indonezija, Malezija, Tajland i Australija tako postrožuju ograničenja kako bi suzbili nova žarišta zaraze.

"U ovom trenutku svjedočimo izraženoj nejednakosti u pristupu cjepivima, uključujući i lijekove i dijagnostiku, pa je i oporavak neujednačen", ustvrdila je glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath u srijedu na webinaru u organizaciji Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

"Glavni je problem kako osigurati dobru procijepljenost ljudi širom svijeta", naglasila je Gopinath. 

Neke zemlje neće imati potrebnu opremu za testiranje i osobnu zaštitu ni kisik koji će im biti potrebni da "prežive val" novih slučajeva, upozorila je dužnosnica Međunarodnog monetarnog fonda, referirajući se na skok broja zaraženih u supsaharskoj Africi i Latinskoj Americi.

MMF očekuje da će svjetsko gospodarstvo ove godine snažno porasti, nakon što je prošle godine zabilježilo najveći pad od Drugog svjetskog rata.

U travnju međunarodni je zajmodavac podigao prognozu svjetskog gospodarskog rasta u ovoj godini na šest posto, poručivši da bi oporavak u gospodarstvima u nastajanju trebao bi biti slabiji nego u razvijenim gospodarstvima. 

Kriza nas je u iznimnoj mjeri vratila unazad na nizu područja, uključujući siguran pristup hrani, siromaštvo i dug, istaknula je na webinaru glavna ekonomistica Svjetske banke Carmen Reinhart.

Upozorila je i da neujednačen oporavak svjetskog gospodarstva prati naglo jačanje inflatornih pritisaka u mnogim zemljama.

Ulagači pozorno prate znakove ubrzavanja inflacije, posebno u SAD-u, pribojavajući se sve više da će američka središnja banka i monetarne institucije ostalih velikih gospodarstava ubrzati tempo ukidanja monetarne potpore gospodarstvu u koronakrizi.

"Puno je tih izvora (inflacije) u osnovi kratkog vijeka, opravdano je očekivati da će se brojke do iduće godine normalizirati", smatra Reinhart.

"U ovom trenu rekla bih da inflacija tek prolazno mijenja tempo i da će oslabiti", iako uvijek prijete i rizici da će rast cijena ubrzati, zaključuje dužnosnica Svjetske banke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater