o slučaju Fortenove i ulaganjima mirovinskih fondova

Marko Rakar: "Na rubu smo ogromne financijske krize, krize kakva nikad nije bila viđena u ovoj generaciji"

| Autor: Glas Istre
Marko Rakar (Snimio Marko Todorov / Cropix)

Marko Rakar (Snimio Marko Todorov / Cropix)


Marko Rakar, IT-jevac iz Udruge članova mirovinskih fondova, za N1 je govorio o slučaju Fortenove i ulaganjima mirovinskih fondova.

"Hrvatski mirovinski fondovi tradicionalno prvenstveno ulažu u državu i država je ta koja emitira svoje obveznice, redovito se zadužuje ili refinancira dugovanja. U posljednjih 20 godina bila je velika većina svih financijskih dobitaka OMF-ova.

Ako gledamo samu strukturu u što su mirovinci ulagali, a da nisu državne obveznice, vidjet ćemo spektakularni niz gubitaka i čovjek si mora postaviti pitanje rade li to namjerno ili doista nisu imali sreće u svim tim svojim investicijama. Nažalost, našim mirovinskim fondovima nije jasno, oni ne razumiju da je njihov primarni zadatak stvarati vrijednost za članove mirovinskih fondova, a ne spašavati loše plasmane svojih banaka", rekao je Rakar za N1.

Rakar dodaje i da OMF-ovi već neko vrijeme pokušavaju investirati u razne projekte, posebice nekretninske prirode. Naglašava da je pred nama velika kriza.

"Sad smo opet na rubu ogromne financijske krize, krize kakva nikad nije bila viđena u ovoj generaciji, a vjerojatno ni u posljednjih sto godina i velika je šansa da će oni opet iskoristiti priliku da naše novce, naše mirovine utroše u spašavanje klijenata svojih banaka i svoje banke. Treba biti jako oprezan i puhati na hladno", dodaje.

Rakar se osvrnuo i na to kako se uopće može spriječiti one koji u naše ime vode naše mirovinske fondove da budu servis za one koji su im bliski, a nađu se u problemu.

"Treba propisati veću razinu transparentnosti. Mirovinski fondovi uopće nisu transparentni. Slučaj Ledo najbolje pokazuje kako mirovinci upravljaju svojom, odnosno našom imovinom te da se do lipe može izračunati koliko smo izgubili. To su doslovno milijarde kuna. Ministarstvo rada je to koje bi trebalo propisati više transparentnosti, a drugi korak je Hanfa. Ali Hanfa nije u stanju riješiti ni svoju transparentnost, a gdje će tuđu", komentirao je Rakar za N1.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater