LONDON

Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 39 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,07 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,86 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 19 centi nižoj cijeni, od 72,42 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bila u plusu 2,15 dolara.

Tržišta je jučer potaknuo neočekivano snažan pad zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 6,4 milijuna barela. Analitičari su očekivali da će izvješće američke vlade pokazati upola blaži pad.

Cijene su se danas stabilizirale budući da su američke kompanije u Meksičkom zaljevu uspjele brzo obnoviti opskrbu plinom i strujom nakon što je uragan Nicholas protutnjao kroz Teksas i sada se mogu posvetiti popravku preostale štete koju je prije dva tjedna izazvao uragan Ida.

"Budući da je Nicholas poštedio američku proizvodnju daljnjih velikih poremećaja, teško je zamisliti da bi cijene nafte u bliskoj budućnosti mogle dalje rasti", ističe Nishant Bhushan iz Rystad Energyja.

"Nastavlja se oporavak proizvodnih kapaciteta u SAD-u koje je pogodila Ida", podsjeća Bhushan.

Značajniji pad cijena nafte zakočilo je pak poskupljenje energenata u Europi, zbog niskih zaliha plina i neuobičajeno slabe opskrbe tim energentom iz Rusije.

Referentna cijena europskog plina na nizozemskom tržištu TTF porasla je od siječnja više od 250 posto.

Stvari će se sa skokom cijena plina i utjecajem tog poskupljenja na cijene nafte popraviti tek nakon jako teškog razdoblja, drži Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Oporavak potražnje za naftom nagovješćuju i ovotjedna izvješća, prema kojima će se globalna potrošnja nafte popeti iznad 100 milijuna barela dnevno i dosgnuti razinu iz pretpandemijske 2019. godine već u drugom tromjesečju sljedeće godine, napominje Reuters.

OPEC nije danas na svojoj internetskoj stranici objavio kolika je u srijedu bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica. U utorak iznosila je 73,29 dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum