BUDIMPEŠTA/ZAGREB

MOL s manjom dobiti na kraju 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Mađarska naftna kompanija MOL izvijestila je u petak da joj se dobit smanjila u četvrtom kvartalu i cijeloj 2019. godini zbog nižih cijena nafte i plina, slabijih rafinerijskih marži i stagnacije proizvodnje.

MOL je četvrti kvartal 2019. zaključio sa čistom dobiti prije kamata poreza deprecijacije i amortizacije, prilagođenom za promjene vrijednosti zaliha (CCS EBITDA) od 598 milijuna američkih dolara, što je 13 posto manje nego u istom razdoblju godine ranije.

U segmentu prerade i prodaje čista CCS EBITDA pala je 21 posto, na 191,2 milijuna dolara, zbog nižih marži u rafinerijskom i petrokemijskom poslovanju.

Segment traganja i proizvodnje bilježio je u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca gotovo identičan postotni pad dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) kada se isključe jednokratne stavke, na 264 milijuna dolara, što u kompaniji objašnjavaju nižim cijenama nafte i plina.

U cijeloj prošloj godini čista CCS EBITDA grupe smanjila se devet posto, na 2,44 milijarde dolara.

Pritom je odjel traganja i proizvodnje godinu zaključio sa 17 posto nižom EBITDA-om bez jednokratnih stavki, nešto iznad milijardu dolara. U odjelu prerade i prodaje čista CCS EBITDA pala je 13 posto, na 866 milijuna dolara.

Poslovno izvješće pokazuje i da su neto prihodi na razini grupe u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bili nepromijenjeni u odnosu na isto razdoblje godine ranije i iznosili su 1.383 milijarde forinti. U cijeloj 2019. godini porasli su dva posto, na 5.267 milijardi forinti.

Kompanija je prošle godine proizvodila 111 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno, više-manje kao i u godini ranije. U ovoj godini očekuju povećanje proizvodnje za 20 tisuća barela dnevno zahvaljujući akviziciji udjela američkog Chevrona u polju Azeri-Chirag-Gunašli u Azerbajdžanu.

Procjenjuju da će zahvaljujući 6-mjesečnom doprinosu tog polja ove godine ostvariti čistu CCS EBITDA od oko 2,5 milijardi dolara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater