LONDON

Malpass: Bit će teško izbjeći globalnu recesiju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Svjetske banke David Malpass upozorio je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla izazvati globalnu recesiju zbog skoka cijene hrane, energije i gnojiva, a zabrinjava ga i usporavanje rasta kineskog gospodarstva, prenose britanski mediji.

Malpass je na poslovnoj konferenciji u srijedu kazao da će biti teško "izbjeći recesiju", prenosi BBC. Također je rekao da 'zaključavanje' niza gradova zbog koronavirusa u Kini povećava zabrinutost zbog usporavanja.

Njegovi su komentari posljednji u nizu upozorenja na sve veći rizik od pada aktivnosti u svjetskom gospodarstvu.

"Ako promatramo svjetski BDP... sada je teško očekivati da ćemo izbjeći recesiju", rekao je Malpass, ne dajući konkretne procjene i dodao da je već samo udvostručenje cijena energije dovoljno da pokrene recesiju.

Svjetska banka je prošloga mjeseca revidirala na niže procjenu globalnog gospodarskog rasta u ovoj godini za gotovo cijeli postotni bod, na 3,2 posto.

Malpass je također izjavio da mnoge europske zemlje još uvijek previše ovise o Rusiji u vezi nafte i plina, dok zapadne zemlje guraju planove za smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji.

Na virtualnoj konferenciji Američke gospodarske komore Malpass je također upozorio da bi potezi Rusije da smanji opskrbu plinom mogli potaknuti "znatno usporavanje" u regiji.

Više cijene energije već opterećuju Njemačku, najveće gospodarstvo u Europi i četvrto po veličini u svijetu, podsjetio je i dodao da zemlje u razvoju istodobno teško pogađa nedostatak gnojiva, hrane i energije.

Izrazio je zabrinutost zbog 'zaključavanja' uslijed korone u nekim od najvećih kineskih gradova, uključujući financijsko, proizvodno i brodarsko središte Šangaj, što usporava rast svjetskog gospodarstva.

"Kina je već imala određenu krizu na tržištu nekretnina, pa je procjena kineskog gospodarskog rasta za 2022. znatno smanjena već i prije ruske invazije“, rekao je Malpass.

U srijedu je kineski premijer Li Keqiang poručio da je drugo najveće svjetsko gospodarstvo teže pogođeno posljednjim krugom karantena nego što je to bilo na početku pandemije u 2020. Pozvao je kineske dužnosnike na dodatne mjere za ponovno pokretanje tvornica nakon 'zaključavanja', navodeći da napredak nije zadovoljavajući.

"Neke provincije izvješćuju o samo 30 posto ponovno otvorenih poduzeća ... omjer se mora podići na 80 posto u kratkom vremenskom razdoblju", rekao je. 

Potpune ili djelomične blokade uvedene su u ožujku i travnju u desecima kineskih gradova, uključujući Šangaj, a te su mjere izazvale naglo usporavanje gospodarske aktivnosti u cijeloj zemlji. Posljednjih tjedana službene brojke pokazuju da su pogođeni veliki dijelovi gospodarstva, od proizvodnje do trgovine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater