RIJEKA

Kvarner: U kolovozu 66 posto, u osam mjeseci 60 posto lanjskih noćenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Kvarneru je u kolovozu ostvareno 66 posto od broja noćenja ostvarenih isti mjesec lani, a u prvih osam mjeseci 60 posto, izvijestila je u četvrtak direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Kazala je da je na Kvarneru samo u kolovozu ostvareno četiri milijuna noćenja. Kvarner, kako je rekla, i dalje drži drugo mjesto u Hrvatskoj po ostvarenom turističkom prometu, a kolovoški rezultati nadmašili su očekivanja i prognoze.

Najbolje su bili popunjeni kapaciteti u obiteljskom smještaju i kampovima, zatim u hotelima i nautičkom sektoru, odnosno kapaciteti s pet zvjezdica.

Inozemni gosti u prvih osam mjeseci ostvarili su 80 posto noćenja, a ove godine na Kvarner su došli novi gosti visoke platežne moći, koji su svoje odmore uglavnom provodili u dalekim svjetskim destinacijama. No, ove godine ih nisu mogli posjetiti zbog pandemije koronavirusa, a njihov dolazak na Kvarner osjetio se i u izvanpansionskoj potrošnji, rečeno je na predstavljanju kvarnerskih turističkih rezultata.

Primorsko-goranski župan i predsjednik Skupštine Turističke zajednice Kvarnera Zlatko Komadina rekao je da u toj županiji ipak mogu biti zadovoljni rezultatima turističke sezone, jer je ostvareno oko 40 posto noćenja manje nego lani, ali dvostruko više od očekivanja u vrijeme "lockdowna."

“Do sada smo imali 1,3 milijuna dolazaka i gotovo 10 milijuna ostvarenih noćenja, a, s obzirom na okolnosti, to nisu loši rezultati. Rujan je dobro počeo i da nismo kao država ušli u crveno, vjerujem da bi imali i solidnu posezonu“, rekao je.

Komadina je rekao da se pokazalo da je važna sigurnost i blizina destinacije, da turisti mogu automobilima brzo doći i brzo otići.

“Zadovoljni smo što nije bilo problema s turistima u smislu epidemiološke situacije, no, da je u Hrvatskoj bilo više odgovornog ponašanja sigurno bi i nadalje dolazilo više turista," smatra Komadina.

Naglasio je da Kvarner, Gorski kotar, Učka, vinodolski kraj, kvarnerski otoci imaju sjajnu turističku perspektivu te da ulaganja u kulturnu i prirodu baštinu, sportske i rekreativne sadržaje daju rezultate.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini