HONG KONG/FRANKFURT

Kineske kompanije zainteresirane za Philipsovo poslovanje s kućanskim aparatima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Skupina kompanija zainteresiranih za Philipsovo poslovanja s kućanskim aparatima uključuje kineske tvrtke Joyoung i Gree Electric, te Haier i Mideu, kazali su u četvrtak upućeni izvori.

Philipsovi savjetnici poslali su kratki prikaz poslovanja potencijalnim kupcima, kazala su dva izvora, dodajući da će postupak prikupljanja ponuda biti pokrenut krajem ove godine.

Kineski proizvođači bijele tehnike Haier i Midea također su pokazali interes za taj dio Philipsova poslovanja, rekli su izvori za Reuters, napominjući da neki među njima surađuju s investicijskim bankama na potencijalnoj ponudi.

Joyoung i Gree Electric pokazali su interes za Philipsovo poslovanje unatoč tome što su ponude kineskih proizvođača bijele tehnike za preuzimanje zapadnih tvrtki u posljednje vrijeme izložene vrlo pomnim provjerama regulatora.

Philips je u siječnju objavio da planira prodati poslovanje s kućanskim aparatima koje je u 2019. godini ostvarilo prihode od 2,3 milijarde eura.

Glasnogovornik nizozemske tvrtke rekao je danas da su pripreme za transakciju već počele. U Philipsu očekuju da će početi razgovarati sa zainteresiranim stranama ove jeseni, a dogovor bi trebao biti postignut u trećem kvartalu 2021.

Za planiranu prodaju angažirane su američke banke JP Morgan i Goldman Sachs, dodao je glasnogovornik Philipsa, odbivši komentirati interes kineskih kompanija.

Joyoungov ured za odnose s investitorima priopćio je da mu nije poznato da su zainteresirani za Philipsovo poslovanje a Greeov ured nije želio komentirati informaciju.

Glasnogovornica Haiera odbila je komentirati, dok iz Mideae nisu odgovorili na zahtjev za komentarom.

Izvori nisu htjeli biti imenovani, jer su informacije povjerljive.

Kineski proizvođači bijele tehnike proteklih su godina kupili više poznatih inozemnih tvrtki, podsjeća Reuters.

Haier je 2016. godine kupio poslovanje s kućanskim aparatima američkog General Electrica za 5,4 milijarde dolara i sada je najveći proizvođač kućanskih aparata u svijetu.

Mideia je za pet milijardi eura kupio njemačkog proizvođača robota Kuku, što je izazvalo zabrinutost u Njemačkoj da bi mogli izgubiti važnu tehnologiju i potaknulo strože provjere stranih ulagača.

Tako je SAD 2016. godine blokirao Philipsov plan prodaje poslovanja s rasvjetnim tijelima skupini azijskih kupaca, pozivajući se na sigurnosne razloge. Konzorcij kupaca uključivao je i kineske tvrtke.

Philips je u poslovnom izvješću za drugo tromjesečje naveo da je prodaja u odjelu kućanskih aparata bilježila dvoznamenkasti pad zbog pandemije Covida-19. Procjenjuju da će se ukupni troškovi odvajanja tog dijela poslovanja kretati u rasponu od 120 do 140 milijuna eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of