PEKING

Kineska vlada trebala bi u 2022. ciljati stopu rasta "iznad 5 posto" - institut

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski institut preporučio je u ponedjeljak vladi u Pekingu da za 2022. godinu odredi ciljanu stopu rasta "iznad pet posto" budući da gospodarstvo usporava u okruženju novih slučajeva zaraze koronavirusom i visokih cijena sirovina.

"Ciljana stopa rasta iznad pet posto ostavlja određeni manevarski prostor i bila bi relativno konzervativna", rekao je novinarima Li Xuesong, istraživač Kineske akademije društvenih znanosti (CASS).

Takva stopa rasta ujedno bi svim stranama omogućila da se fokusiraju na poticanje reformi i inovacija i da se jače angažiraju na visokokvalitetnom razvoju, dodao je Li.

Drugo po veličini svjetsko gospodarstvo vjerojatno će iduće godine porasti oko 5,3 posto, sudeći prema godišnjoj plavoj knjizi koju je CASS objavio na brifingu, iako je u izvješću upozoreno da bi prognoza mogla biti snižena, ovisno o situaciji sa covidom-19.

Ove godine kinesko bi gospodarstvo po CASS-u trebalo porasti oko osam posto. Vlada je zacrtala stopu rasta iznad šest posto.

Institut također preporučuje vladi da u 2022. cilja stopu nezaposlenosti u gradovima od oko 5,5 posto i rast potrošačkih cijena od oko tri posto.

CASS sugerira i da bi se monetarna politika mogla blago ublažiti iduće godine radi potpore gospodarstvu i da bi središnja banka trebala spuštati kamatne stope kako bi pomogla malim tvrtkama s visokim troškovima prije nego što američki Fed počne smanjivati poticaje.

Institut je također upozorio da će nekretninska kriza vjerojatno potrajati i opteretiti troškove lokalnih vlasti u idućoj godini.

Peking bi trebao isplanirati postupno 'hlađenje' nekretninskog sektora kako bi se spriječile neuspjele dražbe zemljišta u velikim gradovima i otklonio rizik naglog pada cijena nekretnina u manjim gradovima, sugeriraju stručnjaci u institutu.

Središnja banka pomaže

Kineska središnja banka priopćila je u ponedjeljak da će smanjiti stopu obvezne rezerve za banke i time osloboditi 1.200 milijardi juana dugoročne likvidnosti (188 milijardi dolara) kako bi poduprla posustali gospodarski rast.

Stopa obvezne rezerve za banke bit će od 15. prosinca niža za pola postotnog boda i bit će snižena po drugi puta u ovoj godini.

Središnja banka, kako je objavila, poticat će financijske institucije na aktivno korištenje oslobođene likvidnosti kako bi se poduprlo gospodarstvo, ponajprije male tvrtke.

Smanjenje obvezne rezerve smanjit će troškove financiranja financijskih institucija za oko 15 milijardi juana godišnje, što će lančano smanjiti i troškove tvrtki, dodaje se u izvješću.

Drugo najveće svjetsko gospodarstvo snažno se oporavilo od pandemijske krize u 2020., ali je njegov rast usporio posljednjih mjeseci zbog poskupljenja sirovina i energenata i novih slučajeva korone, a probleme izaziva i zaduženost nekretninskog sektora, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of