SINGAPUR

Kina puni strateške rezerve iranskom naftom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kina je proteklih nekoliko tjedana dodala gotovo četiri milijuna barela iranske nafte u spremnike državnih rezervi u luci Zhanjiang, tvrde izvori i stručnjaci za praćenje isporuka brodova u Vortexa Analyticsu.

Iran je četvrti u svijetu po dokazanim rezervama nafte i uvelike se oslanja na prihode od njezine prodaje, ali je zbog sankcija od 2018. ne smije izvoziti.

Kina je dosada iransku naftu uvozila potiho i pošiljke se nisu vidjele u službenim carinskim podacima jer su se kupci bojali konzekveci. Kineska carina sada je izvijestila o uvozu iranske sirove nafte prvi puta u godini dana.

Tako je u prosincu Kina, prema podacima carinske uprave, uvezla 260.312 tona (1,9 milijuna barela) iranske sirove nafte, dvostruko više nego na kraju 2020.

Pošiljka je, prema tvrdnjama visokog trgovački izvora, upumpana u spremnike za državne rezerve u Zhanjiangu krajem prosinca.

Slijedila je još jedna pošiljka sličnog obujma koja je također iskrcana u Zhanjiangu, prema stručnjacima za praćenje brodskih isporuka Vortex Analyticsa.

Kinesko punjenje strateških rezervi nafte vremenski se poklopilo s planiranim plasmanom na tržište nafte iz rezervi u rijetkom slučaju koordinacije sa SAD-om čiji j cilj obuzdavanje visokih cijena nafte na svjetskim tržištima.

Iransko ministarstvo za naftu nije bilo dostupno za komentare informacije o kineskoj kupnji nafte, ali visoki dužnosnik ministarstva rekao je za Reuters da su izvijestili javnost o naglom rastu izvoza nafte.

"Ne otkrivamo o kojim se zemljama radi zbog američkih sankcija, ali Kina spada među zemlje koje kupuju iransku naftu. To pokazuje da su sankcije postale neučinkovite", ustvrdio je.

Kineska nacionalna uprava za hranu i strateške rezerve nije odmah bila dostupna za komentare.

Američko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je pak u odgovoru da američke sankcije ostaju na snazi ??i da će se provoditi, iako Washington drži da je diplomacija najbolji način za rješavanje tog problema.

"Poznato nam je da kineske kompanije kupuju iransku naftu. Koristili smo naša tijela za sankcije kako bismo odgovorili na izbjegavanje sankcija Iranu, uključujući i one koje posluju s Kinom, i činit ćemo to i dalje, bude li potrebno", priopćio je glasnogovornik ministarstva koji je želio ostati anoniman.

"No, s Kinezima diplomatski razgovaramo o tom problemu u sklopu našeg dijaloga o politici prema Iranu i smatramo, načelno, da je to učinkovitiji put za rješavanje naših prigovora", dodao je glasnogovornik. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater