PEKING

Kina odustala od zacrtane stope rasta BDP-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kina je u petak prvi puta odustala od zacrtane stope rasta BDP-a, najavljujući veću potrošnju kako bi se gospodarstvo oporavilo od posljedica pandemije Covida 19.

Premijer Li Keqiang nije u izvješću za godišnje zasjedanje Kongresa naveo zadanu stopu gospodarskog rasta u ovoj godini prvi puta od 1990. kada je uvedena ta praksa.

Gospodarstvo se u prvom tromjesečju smanjilo prvi puta u više desetljeća, i to 6,8 posto, pod pritiskom posljedica epidemije koronavirusa koja je izbila u gradu Wuhanu u središnjoj Kini i proširio se po cijelom svijetu.

"Nismo brojčano odredili stopu rasta u ovoj godini uglavnom zbog velike neizvjesnosti u pogledu posljedica pandemije, te ekonomske i trgovinske situacije, budući da je razvoj Kine sučeljen s neočekivanim čimbenicima", rekao je Li na početku zasjedanja Kongresa.

Domaća potrošnja, ulaganja i izvoz padaju a pritisak na zaposlenost znatno jača u okruženju povećanja financijskih rizika, upozorio je.

Kina ove godine planira otvoriti više od devet milijuna radnih mjesta, prema Lijevom izvješću, najmanje od 2013. godine. U 2019. otvoreno ih je minimalno 11 milijuna.

Uoči zasjedanja Kongresa kineski čelnici obećali su pojačati poticaje za gospodarstvo uslijed pojačanih bojazni od gubitka radnih mjesta koji bi mogao ugroziti stabilnost društva.

Peking ove godine cilja proračunski deficit od najmanje 3,6 posto BDP-a, u odnosu na prošlogodišnjih 2,8 posto, a tijelima lokalne uprave odobrio je izdanje obveznica u vrijednosti 3.750 milijardi juana (527 milijardi dolara). Prošle godine odobreno im je 2.150 milijardi juana.

Vlada će ove godine izdati posebne koronaobveznice u iznosu 1.000 milijardi juana i prebaciti 2.000 milijardi juana pribavljenih koronaobvezicama i većim proračunskim deficitom tijelima lokalne uprave, najavio je Li.

Lokalna uprava mogla bi koristiti novac za financiranje infrastrukturnih projekata a Peking bi novac mogao usmjeriti i u potporu tvrtkama i regijama pogođenim pandemijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of