PEKING

Kina odredila cijenu ugljena u krizi u opskrbi strujom - izvori

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski državni čelnici odredili su ciljanu cijenu termalnog ugljena kako bi ohladili tržište ključnog energenta za proizvodnju struje u uvjetima ozbiljne krize u opskrbi, rekli su izvori iz trgovačkih i energetskih kompanija.

Ciljana cijena objavljena je u utorak i srijedu na sastancima Nacionalne komisije za razvoj i reformu (NDRC) i rudara i distributera i energetskih tvrtki.

Državna agencija za makroekonomsko planiranje želi ograničiti cijenu tone termalnog ugljena na 1.200 juana, saznaje se iz anonimnih izvora, što bi bilo za 250 do 700 juana manje no što su u srijedu tražili trgovci iz Unutarnje Mongolije i Shanxija, vodećih u proizvodnji ugljena u Kini. 

NDRC je objavio da je sastanak u srijedu bio "usredotočen na razumni raspon cijena i profitnu maržu koju treba održavati kako bi se promicao koordinirani i održivi razvoj industrije ugljena i drugih industrija energije."

Državna agencija nije objavila ciljanu razinu cijena, ali tri velika proizvođača ugljena u srijedu su priopćila da će gornje granice postaviti na 1200 juana (188 dolara) po toni u zimskoj sezoni grijanja.

Proizvođačima struje i tih je 1.200 juana po toni previše, a analitičari procjenjuju da bi za njih prihvatljivi raspon bio između 600 i 1000 juana, ovisno o regiji, navodi Reuters.

Na dulji rok NDRC je jučer predložio referentnu proizvodnu cijenu od 440 juana po toni, uz dopušteno povećanje za 20 posto, prema nekoliko izvora upućenih u raspravu.

NDRC nije odmah odgovorio na zahtjev da komentira ciljane cijene.

Lokalne vlasti bit će odgovorne za usmjeravanje cijena koje trgovci ugljenom i distributeri naplaćuju kućanstvima i za intervencije, gdje bude potrebno, dodali su izvori.

Jučerašnji sastanak trebao je iznjedriti i imena tvrtki koje namjerno napuhavaju cijene ugljena, istaknula je državna agencija.

Zato su zajedno s regulatorom tržišta poslali na teren timove koji će nadzirati cijene ugljena na fizičkom tržištu u tri najveće proizvodne regije , Shaanxi i Unutarnju Mongoliju, te u glavnu luku za ugljen Qinhuangdao u pokrajini Hebei.

Cijene ugljena u terminskim ugovorima u Kini danas su ponovo pale i sada su gotovo upola niže u odnosu na rekordnu razinu zabilježenu 19. listopada, napominje Reuters.

Sastanak u srijedu također je imao za cilj identificirati tvrtke koje namjerno napuhavaju cijene ugljena, rekao je državni planer. 

Zato su zajedno s regulatorom tržišta poslali timove u najveće proizvodne regije Shanxi, Shaanxi i Unutarnju Mongoliju i u glavnu luku za ugljen Yinhuangdao u pokrajini Hebei, povjerivši im zadaću "posebnog nadzora" cijena ugljena na fizičkom tržištu.

Nove cijene trebale bi ostati na snazi ove zime, nakon što ih odobri vlada, tumače izvori.

Vlada je istodobno jučer priopćila da će odgoditi naplatu oko 17 milijardi juana u četvrtom tromjesečju kako bi pomogla tvrtkama koje se bave ugljenom i proizvodnjom topliske energije u rješavanju operativnih problema, a planira porezno rasteretiti i neke proizvodne tvrtke.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater