MONTREAL

Kanada će od 2022. oporezivati inozemne digitalne divove

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kanada planira uvesti dodatne poreze tvrtkama u sektoru digitalnih usluga i proizvoda u okviru novog „poštenog poreznog sustava za digitalno gospodarstvo“, rekla je kanadska ministrica financija Chrystia Freeland.

Od 1. siječnja 2022. porez na promet robom i uslugama plaćat će i velike strane kompanije, a vlada će također izravno naplaćivati digitalni porez kompanijama koje pružaju digitalne usluge, pokazuju planirane izmjene.

Nameti bi mogli povećati proračunske prihode za 3,4 milijarde kanadskih dolara (2,6 milijardi američkih dolara) tijekom  pet godina, rekla je Freeland u ponedjeljak prilikom predstavljanja jesenskog izvješća o stanju u gospodarstvu.

Postojeći sustav svaljuje teret poreza na kanadske potrošače koji ga plaćaju kroz PDV, rekla je kanadska ministrica.

„To stranim digitalnim korporacijama osigurava nepravednu prednost i smanjuje konkurentnost kanadskih tvrtki“, dodala je Freeland.

Očekuje se da će novi porez pogoditi tvrtke, uključujući Googleovu matičnu tvrtku Alphabet i Apple, kao i platforme za prijenos video i audio zapisa kao što su Spotify i Netflix.

Digitalne prodajne platforme, uključujući trgovine aplikacija, plaćat će porez na promet robom i uslugama od srpnja iduće godine, pokazuje prijedlog kanadske vlade.

Očekuje se da će izmjena u proračun u pet godina donijeti 1,2 milijarde kanadskih dolara.

Vlada je u izvješću skicirala i druge krupne mjere koje bi trebale pomoći gospodarstvu da prevlada pad uzrokovan pandemijom koronavirusa, uključujući kratkoročne pakete poticaja u vrijednosti od 70 do 100 milijardi kanadskih dolara tijekom otprilike tri godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater