RIM

Italija ne prihvaća uvjete za dodjelu novca iz europskog fonda

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Za Italiju je neprihvatljivo da se novac Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) za ublažavanje koronakrize dodjeljuje uz uvjete, izjavio je u utorak zamjenik ministra gospodarstva Antonio Misiani.

Službeni Rim smatra da se sredstva iz toga fonda trebaju dodjeljivati bez ograničenja i isključivo za ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa, rekao je za Reuters Misiani.

Novac bi se također trebao dodjeljivati bez ikakvih uvjeta, prenosi Misiani stav talijanske vlade. 

"Jedini prihvatljiv uvjet za korištenje sredstava ESM-a bio bi da ona budu upotrijebljena isključivo za otklanjanje posljedica zdravstvene i ekonomske krize", rekao je Misiani, član demokratske stranke u talijanskoj koalicijskoj vladi.

Italija je zemlja s najviše službeno registriranih slučajeva zaraze u Europi, ukupno 64 tisuće prema najnovijim podacima, a od bolesti je do sada umrlo 6.077 ljudi, više nego u Kini odakle je epidemija krenula.

Talijanska vlada mogla bi se zbog takvog stava sukobiti s pojedinim bogatijim sjevernim članicama eurozone ali i parlamentarnim zastupnicima u samom Rimu, nagađa Reuters.

Ministri financija eurozone trebali bi do kraja dana razmotriti prijedlog Europske komisije da se novac iz ESM-a upotrijebi za ublažavanje posljedica koronavirusa.

ESM je osnovan zbog dužničke krize kako bi pomogao zemljama koje su se našle u teškoćama. Raspolaže sa 410 milijardi eura neiskorištenih zajmodavnih kapaciteta, podsjeća Reuters.

Da bi odobrio kredite zemljama-članicama, ESM bi se morao zadužiti na tržištima izdanjem "koronaobveznica", kako ih nazivaju dužnosnici. Njihov naziv signalizira da će pribavljeni novac biti namijenjen isključivo borbi protiv posljedica koronavirusa.

Trenutno ESM može priskočiti u pomoć zemljama eurozone samo uz uvjet da prilagode gospodarsku politiku kako bi otklonile probleme koji su ih doveli u situaciju da traže financijsku pomoć.

Njemačka i Nizozemska već su dale do znanja da ne podržavaju dodjelu ESM-ovih zajmova bez takvih uvjeta. 

Reuters napominje da bi koronaobveznice mogla kupiti Europska središnja banka (ECB) koja je prošlog tjedna usvojila program hitne kupnje obveznica u vrijednosti 750 milijardi eura, poručujući da je po potrebi spremna poduzeti i dodatne korake.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater