RIM

Italija blokirala kinesko preuzimanje proizvođača opreme za poluvodiče

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Italija je blokirala ponudu kineske tvrtke Shenzhen Investment Holdings za kupnju kontrolnog udjela u milanskom proizvođaču opreme za poluvodiče, objavila su dva vladina dužnosnika.

Vlada je na sjednici 31. ožujka iskoristila posebne ovlasti veta kako bi blokirala Shenzhenovu ponudu za kupnju 70 posto udjela u proizvođaču elektroničkih komponenti LPE, rekli izvori su izvori krajem prošlog tjedna.

Time Rim potvrdio da je spreman štititi talijansku stratešku imovinu od stranog preuzimanja.

Premijer Mario Draghi rekao je novinarima prošlog četvrtka da je vlada analizirala slučaj talijanske kompanije za izradu poluvodiča koju je htjela kupiti kineska tvrtka. Blokirali smo tu akviziciju, rekao je premijer, ne navodeći imena tvrtki.

"Nestašica poluvodiča prisilila je prošle godine mnoge proizvođače automobila da uspore proizvodnju. To je sektor koji smatramo strateški važnim", rekao je Draghi.

Rim je o toj odluci obavijestio i političke stranke, rekao je jedan od izvora, dodajući da je Shenzhen Investment Holdings tvrtka povezana s kineskom vladom.

U LPE-u i Shenzhenu nisu željeli komentirati blokadu akvizicije.

Globalna nestašica poluvodičkih čipova uzrokovala je velika kašnjenja u industriji i proizvođači automobila prisiljeni su zakočiti proizvodnju a proizvođači elektroničkih uređaja ne uspijevaju pokriti potražnju za telefonima, televizorima i igraćim konzolama.

Automobilska industrija čini više od šest posto talijanskog bruto domaćeg proizvoda, s gotovo 300 tisuća zaposlenih, pokazuju podaci sektorskog lobija ANFIA.

Vlada je od 2012. u tri navrata iskoristila 'zlatnu dionicu' koja joj dopušta blokadu inozemnog preuzimanja domaćih tvrtki u strateškim sektorima.

Tako je Draghijev prethodnik Giuseppe Conte u listopadu 2020. zabranio telekomunikacijskoj grupi Fastweb potpisivanje ugovora s Huaweijem o isporuci opreme za mrežu 5G.

Vada može iskoristiti taj mehanizam za blokadu preuzimanja u financijskom, kreditnom, osiguravateljskom, energetskom, transportnom, vodoprivrednom, zdravstvenom, prehrambenom i sigurnosnom sektoru, te na području robotike, poluvodiča i kibernetičke sigurnosti.

Ministar industrije Giancarlo Giorgetti priopćio je prošlog četvrtka da vlada razmatra proširenje popisa strateških sektora i na opskrbne lance u automobilskom i sektoru čelika.

Giorgetti je u ožujku izjavio da će vlada pokrenuti istragu ukoliko proizvođač vozila CNH Industrial odluči prodati poslovanje s kamionima Iveco kineskom FAW-u, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater