LUXEMBOURG

Inflacija u EU blago oslabila u svibnju, u eurozoni blizu nule

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Godišnja inflacija u Europskoj uniji blago je oslabila u svibnju dok se u eurozoni spustila nadomak nuli pod utjecajem dvoznamenkastog pada cijena energenata, pokazuje u srijedu objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) oslabila je u prošlom mjesecu na 0,6 posto, s 0,7 posto u travnju.

U prošlogodišnjem svibnju iznosila je 1,6 posto.

Statističari podsjećaju da su brojne europske zemlje u svibnju počele ublažavati mjere kojima su nastojale suzbiti širenje koronavirusa. Tako su kompanije, trgovine i restorani ponovo počeli s radom, iako uz stroge mjere zaštite.

U eurozoni rast cijena zakočio je 11,9-postotni pad cijena energenata, koji je odražavao snažan pad cijena nafte na svjetskim tržištima ali i smanjenu potražnju za gorivom u vrijeme ograničenog kretanja zbog pandemije.    

Tako je stopa inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute u svibnju kliznula na 0,1 posto, s 0,3 posto u prethodnom mjesecu. U prošlogodišnjem svibnju iznosila je 1,2 posto.

Negativne stope inflacije bilježilo je u prošlom mjesecu 14 zemalja EU-a a najviše su pale cijene u Estoniji, Luksemburgu, Sloveniji i na Cipru, u rasponu od 1,8 do 1,4 posto.

U Hrvatskoj cijene su bile 0,7 posto niže nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, kao i u Grčkoj, a u skupini su još Irska, s padom cijena za 0,8 posto, te Španjolska i Latvija gdje su bile manje za 0,9 posto nego u svibnju 2019.

Najviše stope inflacije bilježile su Poljska i Češka, od 3,4 odnosno 3,2 posto. Slijedi Mađarska s 2,2 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini