DAVOS

Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indija nema plan skorog ukidanja zabrane izvoza pšenice, ali će nastaviti dogovarati poslove koji se sklapaju izravno s drugim vladama, rekao je ministar trgovine te zemlje Piyush Goyal.

Drugi najveći svjetski proizvođač pšenice zabranio je 14. svibnja privatnu inozemnu prodaju žitarica nakon što je suša smanjila proizvodnju i nakon što su domaće cijene dosegnule rekordno visoku razinu. Globalne cijene pšenice su nakon te odluke skočile.

„Trenutno postoji nestabilnost u svijetu i ako bismo ukinuli zabranu to bi pomoglo samo trgovcima na crnom tržištu i špekulantima. To neće pomoći stvarno ranjivim i potrebitim zemljama”, rekao je Goyal na pitanje ima li New Delhi u planu dopustiti nastavak privatnog izvoza.

„Pametniji način da to učinimo je izravnim kontaktima vlada te tako možemo ponuditi pristupačnu pšenicu najranjivijim i siromašnim zemljama”, kazao je.

Mnoge zemlje uvoznice pšenice, uključujući članice G7, zatražile su od Indije da preispita svoju odluku o zabrani prodaje pšenice u inozemstvu. Američki ministar poljoprivrede Tom Vilsack ovog je mjeseca rekao da je "jako zabrinut" zbog zabrane.

Goyal je također rekao da je bio u kontaktu sa Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) kako bi objasnio razloge indijske zabrane izvoza pšenice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater