NEW YORK

I Austrija se zadužila izdanjem 50-godišnje obveznice

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Austrija se u utorak zadužila izdanjem obveznice s rokom dospijeća od 50 godina, pridruživši se europskim zemljama koje koriste razdoblje niskih troškova zaduživanja za izdanje dužničkih papira s dugom ročnošću.

Austrija se na današnjoj aukciji zadužila za 1,75 milijardi eura izdanjem 50-godišnje obveznice koja je privukla ponude u vrijednosti 14,8 milijardi eura. 

Španjolska se zadužila za šest milijardi eura izdanjem 15-godišnje obveznice koja je privukla ponude ukupne vrijednosti 62 milijarde eura, pokazuju dokumenti voditelja aukcija, koje je Reuters dobio na uvid.

Na prošlotjednoj aukciji Italija se izdanjem 50-godišnje obveznice zadužila za pet milijardi eura, pri čemu je vrijednost prikupljenih ponuda bila gotovo 13 puta veća od one ponuđene na upis, podsjeća Reuters.

Prodaja talijanske i austrijske 50-godišnje obveznice signalizira da se potreba država za zaduživanjem, uz niske troškove, izdanjem obveznica s vrlo dugim rokom vraćanja, još ni izdaleka nije iscrpila. 

Niske troškove zaduživanja iskoristile su i Francuska, Belgija i Španjolska, prodavši početkom godine 50-godišnje obveznice.

U veljači kada je tržište zahvatio val prodaja, cijene tih obveznica oštro su pale.

Nakon snažnog početka godine, prodaja 50-godišnjeg državnog duga počela je posustajati jer su prinosi na državne obveznice porasli pod utjecajem očekivanja ulagača da će izdašni američki fiskalni poticaji potaknuti gospodarski rast i jačanje inflacije.

Tržišta je zahvatio val prodaja, a situacija se smirila nakon što je Europska središnja banka (ECB) najavila da će pojačati tempo kupnji obveznica.

Državne obveznice s vrlo dugim rokom dospijeća među najrizičnijim su obvezničkim izdanjima država, budući da su osjetljivije na promjene temeljnih kamatnih stopa, a središnje banke obično su na jačanje inflacije reagirale njihovim podizanjem.

Dodatni rizik predstavlja činjenica da ECB, čije su kupnje obveznica smanjile kamatne stope u eurozoni, ne kupuje obveznice s rokovima duljim od 30 godina, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini