ZAGREB

HUT i HUP podržavaju zakon o zemljištu i vjeruju da će biti provediv

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska udruga turizma (HUT) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) priopćile su u utorak da podržavaju donošenje Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu te vjeruju da će on biti provediv, za razliku od postojećega zakona.

Naglašavajući kako usvajanje zakona smatraju jednim od ključnih pitanja hrvatskog turizma, iz HUT-a i HUP-a iznose da podršku njegovu usvajanju daju i dvije nacionalne strukovne udruge u turizmu: KUH (Kamping udruženje Hrvatske) i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), koje su 'pod kapom' HUT-a, odnosno HUP-a

Konačni tekst Zakona o neprocijenjenom građevinskom zemljištu Vlada je prošli tjedan uputila na drugo saborsko čitanje, u očekivanju da će taj zakon riješiti i dugogodišnji problem tzv. turističkog zemljišta, za koji je turistička struka tvrdila i dalje tvrdi da je ključna prepreka otvaranju punog investicijskog potencijala u turizmu.

"Tijekom procedure pripreme zakona bilo je iznimno važno osigurati visoku razinu komunikacije i suradnje predlagača, resornog ministarstva i zainteresiranih strana iz turističkog sektora što je i učinjeno, a rezultat su kvalitetna predložena rješenja", ocjenjuju iz HUT-a i HUP-a.

Naročito važna za turističke kompanije je, kako dodaju, promjena modela korištenja zemljišta sa suvlasničke zajednice na zakup, koji osigurava dugoročno pravno korištenja zemljišta s obzirom da je predviđen njegov rok od 50 godina.

"Potpunu ocjenu zakonskog rješenja ipak onemogućavaju dva otvorena pitanja -  cijena zakupa i predložena razlika u visini zakupa, ovisno o području obavljanja djelatnosti", upozoravaju iz HUT-a i HUP-a.

Iznose pritom kako je sektor predlagao da cijena zakupa zemljišta, kao jedan od bitnih elementa budućeg odnosa između vlasnika zemljišta i zakupca, bude regulirana zakonom, no ipak se u konačnom tekstu prijedloga zakona to ostavlja urediti uredbom odnosno podzakonskim aktom.

"Takvo rješenje, uz nepostojanje prijedloga teksta ugovora o zakupu, na žalost cijenu u ovom trenutku ostavlja nepoznatom. Uz to, prijedlogom zakona predviđena je i različita visina zakupnine za pojedine priobalne županije, kroz tzv. koeficijent ekonomske isplativosti, što u HUT-u i HUP-u drže nepotrebnim, neargumentiranim i s aspekta poslovanja pod jednakim tržišnim uvjetima upitnim rješenjem", poručuju iz dviju udruga.

Smatraju stoga važnim što prije donijeti akte nužne za provedbu zakona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater