ŠANGAJ

Huawei zbog sankcija više ulaže u domaći tehnološki sektor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kineski tehnološki div Huawei Technologies kupio je udjele u domaćim proizvođačima poluvodiča i drugim tehnološkim kompanijama kako bi pod pritiskom američkih sankcija ojačao svoj opskrbni lanac.

Kompanija je u travnju prošle godine osnovala Habo Investments, koji je od kolovoza te godine do danas potpisao 17 sporazuma o kupnji udjela u kineskim tehnološkim tvrtkama, prema javno dostupnim dokumentima.

Habo obično kupuje od pet do 10 posto udjela u kompanijama, pokazuju podnesci, iako procjene nisu objavljene.

Odjel za investicije uspostavljen je kao odgovor na ono što je Huaweijev rotacijski predsjednik Guo Ping prošloga tjedna nazvao američkom "supresijom", sve strožim ograničenjima koja su im blokirala nabavu čipova u inozemstvu i de facto im onemogućila da ih sami proizvode.

"Budući da je Huawei ipak samo kompanija, koristimo ulaganja i tehnologiju kako bismo pomogli našim partnerima u opskrbnom lancu da se razviju", naglasio je Ping.

Američki pritisak i domaće ambicije

Tvrtka se našla u žiži pogoršanih američko-kineskih odnosa, suočivši se s tvrdnjama kabineta američkog predsjednika Donalda Trumpa da bi Peking mogao koristiti njezinu opremu za špijuniranje. Huawei ih uporno demantira.

Pojačana Huaweijeva ulaganja vremenski su se poklopila i s nastojanjima vlade u Pekingu da ojača domaći sektor poluvodiča, koji još uvijek zaostaje za vodećim proizvođačima čipova, poput SAD-a, Južne Koreje i Tajvana.

U Huaweiju nisu željeli komentirati poslovanje odjela za ulaganja.

Habo Investment uglavnom je do sada ulagao u novoosnovane inovativne tvrtke vezane uz čipove, od kojih je nekoliko postalo dijelom Huaweijovog lanca opskrbe.

Vertilite je tako osnovan 2015. godine a izrađuje VCSEL senzore koji u kamerama podupiru tehnologiju prepoznavanja lica. Huawei je u njega uložio prošle godine.

U Vertiliteu nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju informaciju o Huaweijevom ulaganju ali jedan je njihov investitor izjavio da se njegovi senzori koriste u brojnim Huaweijevim telefonima.

Sektor u povojima

"Većina tih tvrtki mali su igrači iz niše, jako dobri u svom poslu ali ne nužno globalno konkurentni", objašnjava Ivan Platonov, koji prati kineski sektor čipova za istraživačku kompaniju EqualOcean.

Primjer je Shoulder Electronics, proizvođač RF filtera koji omogućuju bežične komunikacije, ali još nisu kompatibilni s telefonima pripremljenim za mobilne mreže nove generacije 5G.

Glasnogovornik te tvrtke u koju je Huaweijev Habo uložio u siječnju ove godine, nije bio dostupan u ponedjeljak nakon završetka radnog vremena, navodi Reuters.

Huawei je ove godine uložio i u 3Peak, proizvođača analogno-digitalne pretvarača (ADC) koji se koriste u baznim stanicama mobilnih mreža.

U tom tržišnom segmentu dominiraju američke kompanije, a 3Peak je u prošloj godini ostvario svega 300 milijuna juana (43,99 milijuna dolara) prihoda, navodi se u prospektu objavljenom prije uvrštenja u kotaciju Šangajske burze.

U 3Peaku nisu odmah odgovorili na Reutersov zahtjev da komentiraju tu informaciju.

U planu i autonomna vozila?

Haboov portfelj uključuje i tvrtke izvan telekomunikacija, temeljnog dijela Huaweijevog poslovnja. Ulaganja u tvrtke za proizvodnju čipova, sirovina i baterija signaliziraju ambiciju Huaweija da se okuša i na području autonomnih automobila, špekulira Reuters.

Krajem kolovoza Habo je zaključio i ulaganje u Open Source China, tvrtku sa sjedištem u Shenzhenu koja stoji iza Gitee, kineskog rivala američkoj platformi za kodiranje GitHub.

U Giteeju nisu odmah odgovorili na upit Reutersa da komentiraju Huaweijevo ulaganje.

Nova ulaganja označavaju promjenu taktike, budući da je Huawei donedavno više ulagao u strane tvrtke. Tako su 2013. godine kupili Calopiju, tvrtku sa sjedištem u belgijskom Gentu, specijaliziranu za istraživanja na području fotonike.

U 2014. kupili su britanskog proizvođača čipova za umrežavanje uređaja na internetu Neul, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini