NAJNOVIJEBRUXSELLES

HSBC će u Belgiji platiti nagodbu od 300 milijuna eura zbog optužbi za poreznu prijevaru i pranje novca

| Autor: Hina
EPA

Švicarska podružnica banke HSBC pristala je u Belgiji platiti nagodbu u iznosu od gotovo 300 milijuna eura kako bi se zatvorio postupak zbog porezne prijevare i pranja novca, objavili su u utorak belgijski tužitelji.

Tužiteljstvo je objavilo da je 2014. HSBC bio optužen za "ozbiljnu i organiziranu poreznu prijevaru, krivotvorenje i falsificiranje podataka, pranje novca i ilegalno korištenje financijskih posrednika".

Tužitelji su tvrdili da je podružnica banke HSBC Private Bank SA iz Švicarske pomogla i poticala poreznu prijevaru osnivanjem off-shore tvrtki u Panami i drugim poreznim oazama na Karibima za bogate belgijske klijente u svrhu skrivanja novca. Procjenjuje se da je riječ o nekoliko milijardi dolara.

Tužiteljstvo tvrdi da je ilegalne scheme banke koristilo više od tisuću belgijskih poreznih obveznika, većinom aktivnih u poslu s dijamantima u Antwerpenu.

Po nagodbi, koju moraju prihvatiti belgijski suci, banka je pristala isplatiti 294,4 milijuna eura belgijskoj državi zbog gubitka poreznih prihoda nastalih navodnim ilegalnim aktivnostima banke od 2013.

Banka je također provela značajnu reformu svojih praksi kako bi smanjila rizike od financijskog kriminala slijedom navedenih optužbi, ističe tužiteljstvo.

Glasnogovornik banke nije želio komentirati vijest.

Ista ta banka pristala je u studenome 2017. isplatiti 300 milijuna eura u Francuskoj kako bi izbjegla kazneni postupak zbog pranja novca i porezne prijevare.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam