ZAGREB

Hrvatsko tržište osiguranja u 2020. s padom premije za 5,5 posto - Allianz

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Ova godina će biti izazovna za hrvatsko tržište osiguranja, a očekuje se da će premije pasti za 5,5 posto, no u 2021. može se očekivati brz oporavak od šoka zbog koronavirusa, uz porast tržišta za 5,6 posto, navodi se u Allianzovom globalnom izvješću o osiguranju objavljenom u četvrtak.

Allianz procjenjuje pad premije u segmentu segmentu životnog osiguranja od 3,4 posto u, a 6,5 posto u dijelu osiguranja imovine i od nezgoda, to jest segmentu neživotnog osiguranja. 

"Međutim, nakon stagnacije uslijedit će brz oporavak 2021. godine, a tržište će porasti za 5,6 posto. Tijekom cijelog desetljeća do 2030. godine očekuje se da će Hrvatska dosegnuti rast od 3,6 posto godišnje", kažu iz Allianza, dodajući da je to znatno iznad "groznog" prosječnog tempa rasta u prethodnom desetljeću, koji je iznosio 0,4 posto.

Regija istočne Europe, koja u izvješću uz Hrvatsku obuhvaća i tržišta Bugarske, Češke, Mađarske, Kazahstana, Poljske, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Turske i Ukrajine, lani je zabilježila rast od 8,6 posto, pri čemu su ukupne premije dosegnule 64 milijarde eura, od čega više od polovice u Rusiji i Poljskoj.

No 2020. će za istočnu Europu biti izazovna, ocjenjuju iz Allianza, uz procjenu da će premijski prihod stagnirati, a životno se osiguranje smanjiti za jedan posto, dok će neživotni segment rasti za 0,6 posto. 

"Međutim, dugoročno stvari izgledaju malo svjetlije - regija će se oporaviti 2021. godine, uz rast od oko devet posto. Do 2030. u regiji će prosječna godišnja stopa rasta biti 6,1 posto, što je više od prosjeka u prethodnom desetljeću. Očekuje se da će životno osiguranje i osiguranje imovine i osiguranje od nezgoda rasti približno istom brzinom", procjenjuju iz Allianza.

Koautorica izvješća Patricia Pelayo Romero kaže da se nakon izazovnog desetljeća nakon velike financijske krize, europska industrija osiguranja pokazala izuzetno otpornom tijekom pandemija Covid-19.

"Međutim, budućnost je manje ohrabrujuća. Kao i u drugim poljima, Europa još više zaostaje za SAD-om i posebice Azijom. Neposredno prije velike financijske krize, europski udio na globalnom tržištu još je bio jednak američkom, a daleko ispred Azije. Na kraju ovog desetljeća, biti će šest postotnih bodova iza SAD-a i nevjerojatnih 15 postotnih bodova iza Azije. Covid-19 treba smatrati pozivom na buđenje u Europi, da se konačno pribere i pokrene inicijativu višeg i inkluzivnijeg rasta", upozorava Pelayo Romero.

Globalni premijski prihodi u 2020. će pasti za 3,8 posto, nestati će oko 360 mlrd eura premija

U izvješću Allianza stoji da je globalna industrija osiguranja ušla u 2020. godinu u dobrom stanju, s obzirom da su u 2019. premije porasle za 4,4 posto, što je najsnažniji rast u četiri godine.

Globalni prihod od premija lani je tako iznosio 3.906 milijardi eura, od čega na životno osiguranje otpada 2.399 milijardi eura, a na osiguranje imovine i od nezgoda 1.507 milijardi eura, a segment životnog osiguranja po prvi je puta od 2015. rastao brže od segmenta neživotnog, doduše blago, 4,4 posto naprema 4,3 posto.

No, nagli prekid gospodarskih aktivnosti širom svijeta zbog pandemije Covid-19 pogodio je i potražnju za osiguranjem, kažu iz Allianza te očekuju da će se globalni premijski prihodi u ovoj godini smanjiti za 3,8 posto.

"Životno osiguranje vjerojatno biti pogođeno više od osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda", isitču iz Allianza. pri čemu u segmentu životnog osiguranja prognoziraju pad od 4,4 posto, a neživotnog od 2,9 posto.

"Dakle, utjecaj pandemije koronavirusa bit će tri puta jači od utjecaja svjetske financijske krize, kada se globalni premijski prihod smanjio za jedan posto", ističe se u izvješću.

U usporedbi s trendom rasta prije krize, pandemija će od globalnog premijskog fonda "otkinuti" oko 360 milijardi eura, pri čemu oko 250 milijardi eura u segmentu životnog osiguranja, procjenjuje se.

Glavni ekonomist Allianza Ludovic Subran kaže kako nema nikakve sumnje da je 2020. godina izgubljena zbog koronavirusa.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum