ZAGREB

HPK pozdravlja Vladine mjere za poljoprivredu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) pozdravlja svaki napor Vlade i mjere namijenjene sektoru poljoprivrede, posebice one koje se tiču mljekarskog sektora, kao i dijela oko javne nabave domaćih proizvoda za javne institucije, izvijestili su u četvrtak iz HPK.

No, kako navode, uočili su da Vlada ne koristi poljoprivredni sektor da bi ublažila gubitak radnih mjesta i nelikvidnost.

Iz Komore podsjećaju da su izričito tražili isplatu punog iznosa potpora do najkasnije 15. travnja, interventni otkup žitarica kako bi se osigurala stabilnost u slučaju prehrambene krize (za ljude i za stočarski sektor), potpore za sjetvu i rasadni materijal te da se kroz to pokušaju povećati prinosi, posebice žitarica i povrća.

Također su tražili proizvodno vezana plaćanja za peradarstvo, jačanje sektora svinjogojstva i ovčarstva, plasman domaće junetine na domaće tržište i pomoć cvjećarima.

"Tražili smo i privremenu zabranu uvoza zbog nelojalne konkurencije koja, uz sve ovo što se događa, dodatno narušava sektor, a to se u ovom trenutku ne smije događati", istaknuli su iz HPK.

Smatraju da Vlada treba prepoznati poljoprivredni sektor kao investiciju za buduća radna mjesta i u ovom trenutku maksimalno dozvoliti plasman domaće robe. U HPK vjeruju da bi to generiralo pet milijardi kuna dodatnih sredstava u proračun, ali nemoguće je isto očekivati bez mjera koje to mogu omogućiti.

Zatvaranjem tržnica, uvozom roba po niskim cijenama, komplikacijama oko propusnica, ne piše se dobro hrvatskim OPG-ovima, kojih je 165 tisuća, kažu u HPK.

Stoga ponovo apeliraju na potrebu isplata potpora u punom iznosu najkasnije do 15. travnja, na pomoć oko materijala za sjetvu s ciljem povećanja prinosa te na interventni otkup žitarica. "Za kraj tražimo otvaranje tržnica i stop uvoznoj robi koje imamo u Hrvatskoj", istaknuli su iz HPK.

Vlada donijela set mjera za pomoć sektoru poljoprivrede

Vlada je u četvrtak uputila u saborsku proceduru tri mjere namijenjene sektoru poljoprivrede.

Naime, donijela je odluku o uvjetima i kriterijima koje pri javnoj nabavi moraju zadovoljiti poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, čime se omogućava javnim naručiteljima izravnost, fleksibilnost i brzina odabira dobavljača, uz transparentnost postupanja prema naznačenim kriterijima.

Zbog poremećaja u kratkim lancima opskrbe i poremećaja uzrokovanih ograničenjem na tržištu nastalih uslijed epidemije koronavirusa, a radi sigurnosti opskrbe javnih naručitelja i olakšavanja prodaje i premošćivanja otežanih uvjeta trženja proizvođačima, tom odlukom određuje se nabava poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za vrijeme trajanja epidemije, kao i za vrijeme trajanja poremećaja, na tržištu će se obvezno primjenjivati kriteriji iz zakona o javnoj nabavi koji se odnose na svježinu proizvoda i na kratkoću prijevoza, a posebno se vrednuju ekološki, sezonski, aktualni i proizvodi u kratkim lancima opskrbe, pojasnila je.

Također, kako je rekla, omogućuje se da javni naručitelj koji od dosadašnjeg dobavljača nije u mogućnosti dobiti proizvode usklađene s navedenim kriterijima može u izravnom pregovaračkom postupku, bez prethodne objave, dodijeliti taj posao drugom naručitelju.

Tom odlukom Ministarstvo poljoprivrede obvezuje se da u roku od 30 dana izradi aplikaciju koja će imati funkciju burze roba - digitalnu tržnicu, pomoću koje će se značajnije približiti domaći proizvođači poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda i javni naručitelji. Ponuditelji će se na tu tržnicu uključiti putem javnog poziva koje će objaviti Ministarstvo.

Vlada je donijela i odluku o interventnom otkupu mlijeka od malih mljekara koje su se našle u problemima zbog epidemije korona virusa, za što je, kako je rekla Vučković, osigurano 2,5 milijuna kuna.

Treća mjera namijenjena sektoru poljoprivrede je odluke o donošenju programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini. "Program je vrijedan 53 milijuna kuna i odnosi se na devet mjera namijenjenih biljnoj i stočarskoj proizvodnji", kazala je Vučković.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater