ATENA

Grčka novim plinovodom primila prvu pošiljku azerbajdžanskog plina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grčka će se nakon dovršetka Transjadranskog plinovoda (TAP) opskrbljivati plinom i iz Azerbajdžana a prva je pošiljka već stigla, objavio je u četvrtak čelnik državnog poduzeća DEPA Konstantinos Xifaras.

Plin se iz polja Shah Deniz II u Kaspijskom jezeru doprema kroz Tursku do granice s Grčkom Transanatolskim plinovodom (TANAP), dugim gotovo 2.000 kilometara. 

U Grčkoj Transjadranski plinovod (TAP) transportira plin 550 kilometara dugom dionicom do Albanije, gdje nakon 205 kilometara izlazi na obalu Jadranskog mora i cijevima na potezu dugom 110 kilometara stiže u prihvatni terminal u Italiji.

Projekt je dovršen u listopadu prošle godine, nakon radova koji su trajali četiri i pol godine, a trebao bi omogućiti transport 10 milijardi prostornih metara plinaa godišnje. U konačnici kapaciteti bi mu mogli biti udvostručeni.

Plinovod je gradio konzorcij koji čine britanski BP, azerbajdžanski SOCAR i talijanski Snam s udjelima od po 20 posto, belgijski Fluxys s udjelom od 19, španjolski Enagás sa 16 i švicarski Axpo s udjelom od pet posto.

Ukupna je vrijednost projekta 3,9 milijardi dolara, prema tvrtki TAP.

U planu je i gradnja Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) kojim bi se plin dopremao i u Hrvatsku, a gradi se i krak prema Bugarskoj i Rumunjskoj.

"Početak isporuka velika je prekretnica", izjavio je čelnik grčke državne tvrtke u četvrtak za novinsku agenciju ANA-u.

Zahvaljujući prirodnom plinu iz Kaspijskog jezera Europa će se manje oslanjati na ruski plin a plinovod gradi konzorcij međunarodnih tvrtki, uključujući BP, navodi agencija dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater