KOPENHAGEN

Danska utrla put dovršetku cjevovoda Sjeverni tok 2

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Danska je uklonila posljednju prepreku za dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 a time i veće isporuke ruskog plina u Europu, odobrivši da se za postavljanje cijevi koriste brodovi koji nisu obuhvaćeni američkim sankcijama.

Gradnja 1.230 kilometara dugog cjevovoda blizu je kraja - preostaje još završni dio u danskim teritorijalnim vodama, dug oko 120 kilometara.

Radovi su prekinuti u prosincu prošle godine nakon što je švicarsko-nizozemska tvrtka Allseas obustavila sudjelovanje u projektu zbog američkih sankcija kompanijama koje su osigurale brodove za postavljanje cijevi.

Danska agencija za energetiku objavila je početkom tjedna da je odobrila zahtjev da se za postavljanje cijevi koriste usidreni brodovi, umjesto sofisticiranijih koji koriste tehnologiju samopozicioniranja i obuhvaćeni su američkim sankcijama.

Konzorcij Sjeverni tok 2 zadovoljan je odlukom, kazala je glasnogovornica, dodajući da će naknadno objaviti koji će brod koristiti i kada bi projekt prema njihovim očekivanjima trebao biti završen.

Moskva bi mogla angažirati brod Akademik Čerskij koji je prema podacima Refinitiv Eikona usidren blizu njemačke luke Mukran na Baltiku, dodaje Reuters.  

Gradnja cjevovoda otegnula se zbog političkog otpora SAD-a, ali i tranzitnih zemalja Ukrajine i Poljske.

Kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa protivi se gradnji plinovoda, tvrdeći da će učvrstiti ekonomski utjecaj Rusije u Europi, podsjeća Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater