LONDON

Geopolitičke napetosti i slaba potražnja spustile cijene nafte prema 35 dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 35 dolara zbog slabe potražnje za gorivom u SAD-u, straha od drugog vala zaraze koronom u Južnoj Koreji i pogoršanih odnosa SAD-a i Kine.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u srpnju pala 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,57 dolara. U istom je iznosu smanjena i u ugovorima za isporuke u kolovozu, kojima se više trgovalo, spustivši se na 35,31 dolar.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 83 centa nižoj cijeni, od 32,88 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na izvješće američke vlade koje je pokazalo nagli skok zaliha sirove nafte u prošlome tjednu, za 7,9 milijuna barela, 

Potražnja za gorivom još je slaba unatoč ukidanju ograničenja putovanja koja su uvedena u mnogim zemljama kako bi se suzbila pandemija koronavirus, konstatiraju analitičari.

Tržište zabrinjava i rasplamsavanje napetosti između SAD-a i Kine zbog kineskog prijedloga zakona o sigurnosti u Hong Kongu. Američki predsjednik Donald Trump najavio je odgovor i danas će održati konferenciju za novinare na temu Kine. Nije rekao o čemu će točno govoriti. 

"Nižu se reakcije svijeta na kineski prijedlog novog zakona o sigurnosti Hong Konga a paralelno se u Južnoj Koreji pojavilo puno novih slučajeva Covida 19", objašnjava zabrinutost tržišta Bjornar Tonhaugend iz Rystad Energyja.

Pozornost se postupno okreće redovnom sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, uključujući Rusiju, koji bi trebao biti održan u drugom tjednu lipnja.

Saudijska Arabija i neke članice OPEC-a razmatraju produljenje sporazuma o smanjenju opskrbe za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno na drugu polovinu godine ali još nisu dobile potporu Rusije.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 28,45 dolara, što znači da je bila 58 centi niža nego u prethodnom trgovinskom danu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini