PARIZ

Francuska energetska kompanija povećala popust na gorivo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski energetski div TotalEnergies blago je povećao popust na gorivo pod pritiskom vlade koja od kompanija traži da pomognu građanima u razdoblju visoke inflacije.

Total je već produljio popust na litru goriva od 10 eurocenti do kraja kolovoza, a u četvrtak je objavio da će od 1. srpnja do 31. kolovoza sniziti cijenu goriva u svojoj mreži benzinskih stanica na autocestama za dodatnih 12 eurocenti po litri.

Time je ukupni popust na njegovim benzinskim postajama porastao na 30 eurocenti po litri kada se uračuna državnih 18 eurocenti koje je ministar financija Bruno Le Maire ponudio produljiti do kraja godine.

"Već nekoliko mjeseci rastući troškovi energije podižu cijene goriva i ograničavaju kupovnu moć građana Francuske, posebno onih koji najmanje mogu potrošiti, a automobil im je nužan", stoji u priopćenju TotalEnergiesa.

"Zato je TotalEnergies ponovo odlučio poduprijeti svoje klijente u Francuskoj ljetnim popustom koji bi trebao pomoći oko 17 milijuna ljudi", dodaje se.   

Glasnogovornik energetske kompanije odbio je komentirati utjecaj popusta na zaradu i istaknuo "pozitivan stav" Totala prema mogućem produljenju popusta.

TotalEnergiesovi konkurenti Shell, Esso France i BP France nisu odmah bili dostupni za komentar.

Skok cijena energije teško pogađa potrošače dok nekim kompanijama donosi rekordnu zaradu, koju su neke vlade odlučile oporezivati.

Francuska zasada ne slijedi njihov primjer, pozivajući umjesto toga tvrtke da poduzmu određene mjere, ali ne isključujući ni mogućnost novog poreza.

Reagirajući na najavu TotalEnergiesa, ministar financija Le Maire rekao je da teret inflacije moraju zajednički snositi država i kompanije koje zarađuju na višim cijenama.

"Analizirat ćemo idućih mjeseci kakav je bio stvarni doprinos tih kompanija", upozorio je francuski ministar. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum