ZAGREB

Fortenova od Megglea kupuje osječku mljekaru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Fortenova grupa odnosno tvrtka iz njezina sastava Belje Plus i Meggle Hrvatska, postigle su dogovor o kupoprodaji nekretnina i proizvodne linije osječke mljekare, pa bi Belje početkom iduće godine trebalo započeti sa svojom proizvodnjom, a očekuje se i zapošljavanje 100-njak radnika, priopćeno je u srijedu iz Fortnenova grupe.

"Belje plus, članica Fortenova grupe, i Meggle Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine Meggleove ove mljekare u Osijeku. Kupovinom nekretnina i proizvodne linije Megglea - s namjerom da u Osijeku od 1. siječnja 2021. započne s vlastitom proizvodnjom - Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mlijeka u tom dijelu Slavonije", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da će pokretanjem proizvodnje u Osijeku, Belje određenu količinu mlijeka otkupljivati od sadašnjih Meggleovih kooperanata, dok se potrebe za zaposlenicima još procjenjuju, no očekuje se zapošljavanje 100-njak zaposlenika.

Transakcija će biti provedena nakon što se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja, kaže se u priopćenju, u kojemu se ne navodi njezina vrijednost.

"Zadovoljni smo postignutim dogovorom i zaključenjem kupoprodaje Meggleove imovine u Osijeku te odlukom Belja da nakon našeg povlačenja nastavi s proizvodnjom na toj lokaciji. Nakon što je Meggle grupa donijela konačnu odluku o gašenju vlastite proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu kako bismo osigurali da što veći broj naših zaposlenika nakon 31. prosinca ima novo zaposlenje te kako naši kooperanti ne bi imali zastoj u otkupu mlijeka", izjavio je predsjednik Uprave Megglea Hrvatska Marjan Vučak.

 Dodao je da Meggle do kraja godine nastavlja s procesom restrukturiranja svoga poslovanja, sukladno dogovoru sa sindikatima, uz pravovremeno i cjelovito ispunjavanje svih preuzetih obveza.

"Meggle grupa je svjesna koliko je važno sačuvati proizvodnju mlijeka u Osijeku, zbog čega smo našu odluku odlagali dok je god to bilo moguće i drago nam je da će se s novim vlasnikom ona ipak nastaviti", rekao je uz ostalo predsjednik Uprave Meggle grupe Matthias Oettel.

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško rekao je da su Belju potrebni dodatni proizvodni kapaciteti, pa je povlačenje Megglea omogućilo da ih osigura u kratkom roku. Istaknuo je da se kupnja Meggleove mljekare u cijelosti financira iz operativnog poslovanja.

Predsjednik Uprave Belja Andrej Dean izjavio je da preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda mogu biti dodatan poticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača u farme muznih krava u Hrvatskoj.

Meggle Hrvatska je u srpnju objavio da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika. Ujedno je najavo da će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu "poslovati kroz novi model poslovanja".

Gašenje proizvodnje u Osijeku Meggle je objasnio nizom kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do koronakrize. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum