BRUXELLES

Europljani, Kinezi i Amerikanci spremni manje putovati avionom radi zaštite klime

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Većina Kineza, Europljana i Amerikanaca namjerava ove godine manje putovati avionom na odmor kako bi se smanjila emisija štetnih plinova i spriječila katastrofalna promjena klime na Zemlji, pokazalo je u utorak istraživanje Europske investicijske banke (EIB).

Tako je 36 posto Europljana u anketi EIB-a navelo da su već manje putovali avionom za vrijeme praznika kako bi spriječili klimatske promjene. Njih 75 posto namjerava to učiniti i u 2020. godini.

U Kini je broj ispitanika koji planiraju manje putovati avionom na odmor u ovoj godini iznosio 94 posto a u SAD-u 69 posto.

Na zrakoplovnu industriju otpada nešto manje od dva posto ukupne emisije štetnih plinova a kontrola zagađenja nužna je zbog njihova očekivanog povećanja i rasta broja putnika u zračnom prometu, podsjeća Reuters.

Anketa EIB-a obuhvatila je ukupno 30 tisuća ispitanika u 28 zemalja Europske unije, SAD-u i Kini. Provedena je u razdoblju od 27. rujna do 21. listopada prošle godine.

Europljani i Kinezi smatraju klimatske promjene najvećom prijetnjom - ozbiljnijom od pristupa zdravstvenoj skrbi i prijetnje nezaposlenosti u EU, odnosno straha od financijske krize u Kini.

U SAD-u zauzele su drugo mjesto, nakon pristupa zdrastvenoj skrbi. Na trećem je mjestu strah od političke nestabilnosti.

Dvije trećine Europljana, Amerikanaca i Kineza također smatra da svojim ponašanjem mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Više od trećine roditelja vjeruje da će njihova djeca snositi posljedice klimatskih promjena, pokazalo je istraživanje EIB-a.

Istraživanje je također pokazalo da 93 posto Kineza iz ekoloških razloga koristi javni prijevoz umjesto automobila. U Europi njihov udio iznosi 64 a u SAD-u 49 posto.

Veliki broj ispitanika spreman je kupovati i manje plastičnih proizvoda kako bi smanjili zagađenje - u SAD-u njihov udio iznosi 81 posto, u EU 93 a u Kini 98 posto.

Spremni su smanjiti i konzumaciju crvenog mesa - čak 92 posto Kineza, 79 posto Europljana te 68 posto Amerikanaca, pokazalo je EIB-ovo istraživanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of