LONDON

Eurofer će iznijeti dvojbe Bruxellesu vezano za kinesku ponudu za kupnju British Steela

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Europsko udruženje industrije čelika Eurofer planira Europskoj komisiji iznijeti dvojbe vezane uz prijedlog kineske grupacije Jingye za kupnju britanske tvrtke British Steel, ističući kako bi takva transakcija mogla narušiti europska pravila o slobodnom tržišnom natjecanju. 

Kineska grupacija u ponedjeljak je objavila da je postigla preliminarni sporazum o kupnji British Steela te je obećala da će investirati 1,2 milijarde funti (1,5 milijardi dolara) u idućih deset godina i spasiti tisuće radnih mjesta.

Predložena transakcija još nije dovršena i trebat će ishoditi odobrenje regulatora.

Iz Eurofera poručuju da predložena kupnja predstavlja novi primjer kineskog izvoza viškova kapaciteta u čeličnoj industriji na sam rub Europske unije. Europska komisija i britanska vlada nisu se zasad očitovale o tome.

"Moramo biti sigurni da nema doprinosa britanske vlade putem državne pomoći, što bi se moglo smatrati kršenjem pravila EU-a o državnim potporama", izjavio je Reutersu Axel Eggert, izvršni direktor Eurofera.

Dodaje ujedno da je Kina najviše pridonijela viškovima čelika na globalnom tržištu.

Globalni prekomjerni kapaciteti iznose 450 milijuna tona, što je tri puta više od obujma europskog tržišta, pri čemu na Kinu otpada najmanje dvije trećine tih viškova, ističu u Euroferu.

To udruženje industrije predvodi kampanju za strožim zaštitnim mjerama na razini EU-a kako bi se zaštitilo europsku industriju od 'poplave' čelika iz uvoza.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum