ZAGREB

Eurochambres traži snažniji odgovor EU-a na krizu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europske komore članice Eurochambersa smatraju da se EU mjere za očuvanje likvidnosti tvrtki zbog korona krize trebaju nadograditi te da EU treba imati ključnu ulogu u koordinaciji učinkovite i dosljedne strategije gospodarskog oporavka, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) nakon video konferencije predsjedništva Eurochambersa.

"Nalazimo se usred nezapamćene krize u kojoj sve europske komore moraju stati uz bok poduzetnicima, naročito malim i srednjim, i pomoći da prebrode oštar ekonomski pad. Mjere koje je EU donijela za očuvanje likvidnosti moraju se nadograditi i prilagoditi tako da tvrtke do njih mogu što prije doći. Brzo djelovanje je ključ uspjeha“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na video konferenciji predsjedništva Eurochambersa, kojoj je bio domaćin.

Predsjednici komora na sastanku su razmatrali dosadašnji utjecaj pandemije koronavirusa na gospodarstvo i načine za doprinos Europskom planu oporavka. Poručili su kako će se posljedice ove krize još godinama osjećati u europskoj ekonomiji i društvu jer tvrtke trenutno trpe poteškoće koje nadmašuju čak i vrhunac financijske krize iz 2008. godine, izvijestili su iz HGK.

Burilović je naglasio da odgovor Unije na ovu situaciju mora biti snažan i sustavan.

"Najbitnije je da oživimo potražnju, očuvamo lance opskrbe i osiguramo što slobodniji protok ljudi, robe i usluga“, kazao je Burilović koji je prošle godine ponovno izabran za člana Upravnog odbora Eurochambresa.

Na konferenciji je zaključeno da EU treba imati ključnu ulogu u koordinaciji učinkovite i dosljedne strategije gospodarskog oporavka te da će europske komore maksimalno pomoći u njenom razvoju i implementaciji. S tim ciljem je donijeta i Deklaracija o europskoj strategiji oporavka Eurochambresa, mreže koja okuplja 1.700 komora iz 43 države.

HGK kao član Eurochambresa koordiniranim pristupom sudjeluje u pripremi Akcijskog plana Vijeća Europe kao i drugih EU institucija u iznalaženju mjera za prevladavanje ove krize i oporavka gospodarstva, navodi se još u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini