ZAGREB

Leitl: Austrija pogriješila prema Hrvatskoj, potreban "europski semafor"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik udruženja europskih gospodarskih komora "Eurochambres" Christoph Leitl, ocijenio je da je Austrija pogriješila proglasivši sredinom kolovoza Hrvatsku rizičnom zbog koronavirusa, te smatra da bi bilo bolje kad bi EU uspostavio "europski semafor" kojim bi označavao žarišne točke u pojedinim zemljama i regijama.

U razgovoru za austrijski dnevni list Kleine Zeitung on je ocijenio da "Austrija u ovom trenutku nema puno prijatelja u Hrvatskoj" te da je njezino opće upozorenje za putovanju za cijelu Hrvatsku bila pogreška. Traži da se u krizi uzrokovanoj koronavirusom uspostavi europski semafor.

Predsjednik Eurochambresa je kazao i da u okolnostima koronakrize opasnost vidi u različitom postupanju pojedinih država članica EU-a, koje po njemu "poprima političku dimenziju u okviru koje se relevantni učinci premalo uzimaju u obzir".

Zalaže se stoga za zajedničke europske kriterije, pa i "sustav semafora", koji bi vrijedili za sve zemlje, navodeći i da su EU-u u ovom trenutku potrebne "koordinacijske vještine za zajedničku uspostavu europskog semafora kojeg zatim treba raščlaniti na regionalnoj razini", poručujući i da "moramo napraviti razlike te da je sustav potrebno doraditi".

Leitl, bivši dugogodišnji predsjednik austrijske gospodarske komore, kritičan je i prema ulozi Austrije i drugih država članica EU-a u planiranom trgovinskom ugovoru između EU-a i južnoameričkih zemalja Mercosura te kaže da i dalje ne razumije odbijanje vlade s obzirom na to da je upravo Austrija jako ovisna o vanjskoj trgovini jer "teško da postoji zemlja koja je u tolikoj mjeri izvozno orijentirana kao Austrija".

Odbacuje i sankcije Rusiji nakon pokušaja trovanja oporbenog političara Alekseja Navaljnog kao i zaustavljanje gradnje plinovoda Sjeverni tok 2.

"Ali, jasno ističem da je takvo postupanje s oporbom nedostojno za Rusiji kao pravnu državi i kulturu. Stvar je potrebno hitno razjasniti. Međutim, Europa je isto tako odgovorna za očuvanje mostova", rekao je uz ostalo Leitl za Kleine Zeitung.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater