BRUXELLES/DUŠANBE

EU želi ulagati u hidroelektranu u Tadžikistanu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


EU planira biti najveći ulagač u hidroelektranu u Tadžikistanu, izjavili su dužnosnici, a nastojanja da se smanji ovisnost središnje Azije o ruskim energentima trebala bi poduprijeti Europska investicijska banka (EIB).

Tadžikistan je hidroelektranu Rogun počeo graditi 2016. godine, a posao gradnje povjeren je talijanskom Webuildu.

Europska investicijska banka (EIB) nije do sada sudjelovala u financiranju projekta, ali bančin glasnogovornik rekao je ovaj tjedan da je Europska komisija od njih zatražila da budu "najveći investitor".

Očekuje se da će Rogun koštati oko osam milijardi dolara, a dosada su potrošene tri milijarde, izjavio je u lipnju tadžikistanski ministar energetike Dalyor Juma.

Dušanbe je gradnju do sada u velikoj mjeri financirao izdanjem državnih obveznica i zajmovima privatnog sektora, ali zatražio je i financijsku i tehnološku potporu EU-a za dovršetak projekta, rekao je dužnosnik EU-a upoznat s razgovorima.

Glasnogovornik EIB-a odbio je komentirati visinu mogućeg ulaganja i razloge za financijski angažman.

Banka je u središnju Aziju između 2014. i 2020. uložila oko 182 milijuna eura, u usporedbi s milijardama ulaganja u drugim dijelovima svijeta.

Dužnosnik EU-a, koji nije želio biti imenovan jer nije ovlašten razgovarati s medijima, rekao je da je ključni motiv planiranog ulaganja EU-a želja da Tadžikistan i susjedne zemlje budu neovisni o ruskoj energiji.

EU želi da središnja Azija bude energetski neovisna o Rusiji, rekao je dužnosnik.

Bruxelles i njegovi zapadni saveznici pokušavaju izolirati Rusiju zbog njezine invazije na Ukrajinu, napominje Reuters.

Hidroelektrana u Rogunu s 335 metara visokom branom trebala bi riješiti problem kronične nestašice struje u Tadžikistanu i omogućiti mu izvoz u Uzbekistan i Kazahstan.

Tadžikistan iz Rusije najviše uvozi naftu, a Kazahstan i Uzbekistan plin koje uglavnom koriste za opskrbu područja povezanih s ruskom infrastrukturom.

Financiranje bi bilo dio europske strategije "Global Gateway", rekao je dužnosnik EU-a. Bruxelles je u prosincu predstavio plan ulaganja u globalnu infrastrukturu, vrijedan 300 milijardi eura, prikazavši ga kao bolju, zeleniju alternativu kineskoj inicijativi "Pojas i put".

EIB po riječima glasnogovornika razmatra mogućnost udruživanja snaga s EK, koja raspolaže proračunom EU-a vrijednim više milijardi eura i, poput EIB-a, može pribavljati novac na tržištu.

Komisija je potvrdila da je EU spreman razmotriti financiranje hidroelektrane u Tadžikistanu.

Tadžikistanska vlada nije imala komentara.

Nejasno je kada bi plan EU-a mogao biti pretočen u ulaganja. Dužnosnik EU-a rekao je da bi odluke mogle biti donesene u zadnjem tromjesečju ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater