ZAGREB

EIB usmjerio trećinu ulaganja u zaštitu klime u 2019.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska investicijska banka (EIB) znatno je povećala ulaganja u 2019. godini, usmjerivši gotovo trećinu iznosa u financiranje projekata zaštite klime.

EIB je prošle godine povećao ulaganja 13 posto, na 72,22 milijarde eura."unatoč neizvjesnosti i kašnjenjima povezanim s brexitom".

Dodatna prepreka bili su i pregovori zemalja Europske unije o zamjeni britanskog udjela u bančinom kapitalu u proljeće prošle godine, navodi se u priopćenju, objavljenom u četvrtak

Gotovo trećina ukupnog iznosa bila je usmjerena u 'zelene' projekte, "koji iz temelja mijenjaju energetska tržišta u Europi ali i ublažavaju posljedice promjene klime i pomažu ljudima u najteže pogođenim područjima da im se prilagode".

Do 2025. godine 'zelena ulaganja' trebala bi činiti polovinu EIB-ovih ukupnih ulaganja a do 2030. banka želi potaknuti ulanja u zelene projekte ukupne vrijednosti 1.000 milijardi eura.

U EIB-u podsjećaju i da prema novoj kreditnoj politici od kraja iduće godine više neće prihvaćati zahtjeve za financiranjem konvencionalnih fosilnih goriva.

"Posebnu pozornost posvetit ćemo regijama u kojima su radna mjesta i ekonomska aktivnosti do sada bile najviše ovisne o fosilnim gorivima", naglasio je predsjednik EIB-a Werner Hoyer.

U EIB-u ističu i da su prošle godine uložili 25,5 milijardi ulaganja u mala i srednja poduzeća, "osiguravajući prijeko potrebnu potporu poduzetnicima koji čine kičmu gospodarstva EU-a i još uvijek teško dolaze do novca".

Navode i da su za financiranje inovacija, potporu novih tehnologija i formiranje kompanija budućnosti izdvojili 14,4 milijarde eura.

"Banka Europske unije nikada nije bila relevantnija kada je u pitanju zaštita klime i konkurentnost Europe", zaključio je Hoyer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum