TAIPEI

EU priželjkuje veća ulaganja tajvanskih proizvođača čipova - diplomat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Europska unija nastoji potaknuti Tajvan na veća ulaganja, a zbog globalne nestašice u fokusu su joj proizvođači čipova, rekao je u utorak glavni diplomat EU-a Tajpeju.  

Tajvan je tehnološka sila, sjedište tvrtki poput Taiwan Semiconductor Manufacturinga (TSMC), pa se našao u žarištu nastojanja da se riješi problem nestašice čipova, čiji utjecaj osjećaju proizvođači automobila, potrošačke elektronike i bijele tehnike.

Njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier pisao je ove godine tajvanskoj vladi tražeći pomoć, a Europa potiče i pojačanu domaću proizvodnju čipova.

Filip Grzegorzewski, de facto veleposlanik EU-a na Tajvanu, rekao je novinarima da će u drugoj polovini godine organizirati još jedan investicijski forum radi promocije Europske unije kao investicijskog odredišta.

"Želimo najesen organizirati još jedan krug europskog investicijskog foruma, s fokusom na globalne opskrbne lance, na digitalne proizvode i poluvodiče", rekao je Grzegorzewski.

"Siguran sam da će nam to biti prilika da Tajvanu izložimo kako moće pomoći Europi i biti više prisutan", ustvrdio je europski diplomat.

Tajvan je ključna karika u globalnim opskrbnim lancima i glavni trgovinski partner EU-a, naglasio je.

„Moramo se pobrinuti da Tajvan dobro koristi svoje prednosti... Tajvan može ponuditi više od TSMC-a, na Tajvanu postoje i druge izvrsne kompanije za poluvodiče”, dodao je.

Poslovna zajednica na Tajvanu mora imati na umu mogućnosti koje EU nudi, a to će biti dobro i za Tajvan, poručio je.

"Time bi se ojačala globalna uloga Tajvana, ulogaTajvana u globalnim lancima opskrbe koji se sada razvijaju i mijenjaju zbog pandemije covida 19", poentirao je europski diplomat.

Europska unija nema službene diplomatske veze s Tajvanom kojim upravlja Kina, podsjeća Reuters, dodajući da Tajvan EU smatra važnim prijateljem i 'istomišljenikom'.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini