STOCKHOLM

Ericsson i Telia predstavili javnosti autonomni električni autobus

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson i mobilni operater Telia predstavili su u Stockholmu autonomni električni autobus, najavljujući preorijentaciju na novo područje poslovanja uoči masovne primjene 5G tehnologije.

Autobus će u rujnu prometovati na liniji u središtu Stockholma i dio je projekta kojim će se istražiti mogu li se visoko automatizirana vozila sigurno uvesti u gradska područja.

U projektu sudjeluju i američki proizvođač čipova Intel, prijevoznička kompanija Keolis i centar za digitalnu infrastrukturu i usluge Urban ICT Arena.

"Gledano iz perspektive tehnologije, svi su uvjeti ispunjeni, sve je spremno", rekla je za Reuters u četvrtak čelnica Ericssonova poslovanja za sjevernu i srednju Europu i potpredsjednica kompanije Jenny Lindqvist.

"Neki su čimbenici izvan Ericssonove kontrole... poput propisa i modela proizvodnje vozila", dodala je.

Proizvođači automobila širom svijeta testiraju autonomna vozila, a očekuje se da će mobilne mreže nove generacije, koje osiguravaju brzi prijenos podataka i široki frekvencijski pojas, ubrzati taj proces.

Telia ostvaruje otprilike trećinu prihoda prodajom komunikacijskih usluga poslovnim klijentima i procjenjuje da će upravljanje voznim parkom i druge usluge vezane za 5G biti među vodećim područjima rasta.

"Brojni su primjeri upotrebe (te tehnologije) i grade se mreže da bi se iskoristile prednosti (koje donosi)", rekla je izvršna direktorica Telie Allison Kirkby.

Švedska će u studenom dodijeliti koncesije za frekvencije za mobilnu infrastrukturu 5G i Telia se sprema sudjelovati na natječaju, koji je trebao biti održan u 2018. godini, ali je vlada provela "dosta vremena" rješavajući sigurnosne probleme, rekla je Kirkby za Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini