BERLIN

Ekonomska klima u Njemačkoj u siječnju na najvišoj razini od sredine 2015. - ZEW

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Očekivanja za njemačko gospodarstvo znatno su poboljšana u siječnju, dosegnuvši najvišu razinu od sredine 2015. zahvaljujući pozitivnim pomacima u rješenju trgovinskog spora između SAD-a i Kine, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instituta ZEW.

Indeks očekivanja financijskih stručnjaka za najveće europsko gospodarstvo porastao je u siječnju za 16 bodova u odnosu na prošli mjesec, na 26,7 bodova, što je njegova najveća vrijednost od srpnja 2015. godine.

Snažno je poboljšana i ocjena stručnjaka o aktualnom stanju u njemačkom gospodarstvu, iskazana u povećanju ZEW-ovog indeksa za 10,4 boda, na minus 9,5 bodova.

„Glavni je razlog nastavljenog snažnog rasta ZEW-ovog indeksa očekivanja nedavno rješenje trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine. To ulijeva nadu da će negativne posljedice trgovinskog sukoba po njemačko gospodarstvo biti manje izražene nego što se mislilo”, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Njemačko se gospodarstvo ujedno u prošloj godini razvijalo nešto bolje nego što se očekivalo, dodaje Wambach.

Upozorava ipak kako bi unatoč poboljšanim očekivanjima gospodarski rast i u predstojećem razdoblju trebao biti ispod prosjeka.


Podijeli: Facebook Twiter







Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater