MANNHEIM

Ekonomska klima u Njemačkoj blago pogoršana u srpnju - ZEW

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Očekivanja za njemačko gospodarstvo blago su pogoršana u srpnju ali stručnjaci na financijskim tržištima i dalje očekuju postupni oporavak gospodarstva u drugoj polovini godine, pokazalo je u utorak istraživanje ekonomskog instituta ZEW.  

Indeks koji mjeri očekivanja stručnjaka za njemačko gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u srpnju za 4,1 bod u odnosu na lipanj, kliznuvši na 59,3 boda.

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvu blago je poboljšana, što se očitovalo u rastu odgovarajućeg indeksa za 2,2 boda, na minus 80,9 bodova.

"Izgledi za njemačko gospodarstvo uglavnom su nepromijenjeni u odnosu na prethodni mjesec", konstatira u priopćenju predsjednik instituta Achim Wambach.

"Nakon jako lošeg drugog tromjesečja stručnjaci očekuju postupni rast BDP-a u drugoj polovini godine", dodaje Wambach. 

Njemačko gospodarstvo blago se oporavlja paralelno popuštanju mjera kojima je vlada nastojala suzbiti pandemiju koronavirusa. Industrijska proizvodnja oporavila se u svibnju a optimizam ulijeva i obnovljeni rast novih narudžbi.

Nastavak oporavka industrije mogao bi u idućim mjesecima ugroziti eventualni nepovoljni trend u inozemnoj potražnji, upozorili su iz ministarstva gospodarstva i energetike.  

Otvaranje gospodarstva ohrabrilo je i potrošače koji su pokazali veći optimizam na pragu srpnja, predviđajući, između ostalog, veća primanja i pojačanu sklonost kupnji, pokazalo je nedavno istraživanje GfK,  


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini