ZAGREB

EIZ: OVI za treći kvartal - potražnja za radom manja za 24 posto u odnosu na lani

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u trećem je tromjesečju pao za 24 posto u usporedbi s istim razdobljem lani, a iako je riječ o značajnom padu on je razmjerno manji nego u drugom kvartalu, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ). 

 "OVI indeks za treći kvartal 2020. godine pokazuje da je potražnja za radom bila na 76 posto potražnje u trećem kvartalu 2019. godine. Iako se radi o značajnom padu od 24 posto, u usporedbi s padom u drugom kvartalu, koji je iznosio 53,2 posto, radi se o razmjerno manjem padu", navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

Podaci samo za rujan ove godine pokazuju da je potražnja za radom bila 27,8 posto manja u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je usporedivo s padom u kolovozu, srpnju i lipnju. "Ovi podaci ukazuju da, iako se potražnja za radom postupno opravlja od posljedica pandemije, tržište rada još uvijek nije doseglo svoj puni obujam", ističu analitičari EIZ-a.

Inače, OVI indeks je na godišnjoj razini u kolovozu bio pao za 25 posto, u srpnju za 18 posto, a u lipnju za 26 posto. Zbog prestanka ekonomskih aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa pad indeksa bio je najizraženiji u svibnju, za 57,4 posto, te travnju, za 74,7 posto.

Traže se građevinci, medicinske sestre i profesori

Iz EIZ-a u objavi o OVI indeksu za treći kvartal ove godine navode kako su, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, relativno više bila tražena zanimanja koja su vezana uz građevinski sektor, vjerojatno kao posljedica sanacije zagrebačkog potresa. Tako je potražnja za zidarima narasla za 68 posto, potražnja za građevinskim radnicima porasla je za 24 posto, dok je potražnja za inženjerima građevine narasla za 13 posto.  

Osim tih zanimanja, također je na kvartalnoj razini rasla i potražnja za profesorima i medicinskim sestrama, napominju iz EIZ-a. 

Gledajući regionalno, najveći pad potražnje za radom u odnosu treći kvartal 2019. godine prisutan je u jadranskim županijama - oko 30 posto, zatim u središnjoj Hrvatskoj gdje se bilježi pad od 25 posto, a najmanji kvartalni pad od 8 posto opažen je u istočnoj Hrvatskoj, navode analitičari EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of