EUROZONA

ECB potvrdio da rekordno niske kamatne stope ostaju SIGURNO DO KRAJA GODINE

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay.com)

Ilustracija (Pixabay.com)


Europska središnja banka (ECB) u srijedu je potvrdila da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati na rekordno niskim razinama do kraja ove godine zbog neizvjesnosti vezanih uz izglede za gospodarstvo eurozone. 

Upravno vijeće ECB-a na današnjoj je sjednici potvrdilo sve tri ključne kamatne stope, uključujući i negativnu od 0,4 posto na prekonoćne depozite banaka kod ECB-a. Time su kamatne stope zadržane na rekordno niskim razinama od dužničke krize u eurozoni 2011. godine kako bi se poduprla inflacija i potaknuo rast gospodarstva. 

U ECB-u su u kontekstu sumornih prognozi za gospodarstvo primorani odgoditi planove o zaoštravanju monetarne politike. 

Predsjednik ECB-a Mario Draghi s tiskovne je konferencije u Frankfurtu po završetku sjednice upozorio da najnoviji gospodarski podaci potvrđuju slabiji tempo rasta u eurozoni, u kontekstu globalnih pitanja koja pritišću povjerenje.

Neizvjesnost za gospodarstvo povezana s geopolitičkim čimbenicima, protekcionističkim prijetnjama i ranjivošću tržišta u nastajanju negativno je utjecala na investicijsku klimu u eurozoni, rekao je Draghi, upozorivši pritom da rizici za izglede za rast u idućim mjesecima pretežu u smjeru pogoršanja.

Dodao je i da će ECB razmotriti treba li eventualno ublažiti neke od nus-efekata negativnih kamatnih stopa.

"Razmotrit ćemo hoće li očuvanje povoljnih utjecaja negativnih kamatnih stopa zahtijevati ublažavanje nekih eventualnih negativnih efekata, ako ih uopće ima, u međubankarskom posredovanju", rekao je.

Na prošlomjesečnoj sjednici ECB je najavio novu seriju tromjesečnih ciljanih operacija dugoročnijeg refinanciranja (TLTRO III), koja bi trebala započeti u rujnu ove godine a završiti u ožujku 2021.. s rokovima otplate od dvije godine.

Riječ je o povoljnim zajmovima koje ECB omogućava bankama u eurozoni. Zajmodavci stoga mogu ponuditi povoljnije uvjete kreditiranja klijentima I time podupirati realno gospodarstvo.

Draghi je najavio dodatne informacije na idućim sjednicama.

ECB je okončao program izdašnih kupnji obveznica u prosincu prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum